Blog, Pánikbetegség, Pánikroham, Pánikroham kezelése, Pánikroham okai, Uncategorized

Pánik a fejben?

A nitrogén-oxid hatása a pánikrohamokra és a szorongásra

 

Az agy szövevényes rendszerében bizonyos idegsejtek döntő szerepet játszanak a fenyegetésekre vagy veszélyekre adott válaszainkban. Ezek között a nitrogén-oxid-szintáz (NOS) pozitív neuronok jelentős pozíciót foglalnak el, különösen a védekező reakciókkal kapcsolatos régiókban, mint például a dorsolaterális periaqueductalis szürkeállomány (dlPAG). Amikor a tudósok gátolják a nitrogén-oxid-szintázt ezen a területen, az inkább nyugtatja az állatok szorongásos reakcióit, míg a nitrogén-oxid (NO) termelést elősegítő anyagok bevitele menekülési reakciókat válthat ki.

Az emelt plusz labirintusban (EPM) navigáló patkányokkal végzett kísérletek során a kutatók érdekes mintázatokat figyeltek meg. Olyan anyagok beadásával, amelyek elszívják a nitrogén-oxidot vagy gátolnak bizonyos, a működésével kapcsolatos enzimeket, relaxációhoz hasonló viselkedést vagy csökkentett szorongást idéztek elő. Ez arra utal, hogy az nitrogén-oxid kulcsszerepet játszhat az agy stresszre vagy észlelt fenyegetésre adott válaszában.

A festési technikákat alkalmazó további vizsgálatok a nitrogén-oxid-neuronok fokozott aktivitását mutatták ki, amikor a patkányokat olyan stresszoroknak tették ki, mint egy macska jelenléte vagy az emelt plusz labirintusban navigálása. Ezek az aktivált neuronok nem csak a dorsolaterális periaqueductalis szürkeállományra korlátozódtak, hanem más területekre is kiterjedtek, például a hipotalamuszra és a dorsalis raphe magra, amelyekről ismert, hogy részt vesznek az érzelmi feldolgozásban és a stresszre adott válaszokban.

Glutamát vegyi képlete

Érdekes módon bizonyos receptorok blokkolása az agyban, mint a glutamát NMDA-receptor, vagy mások, mint a benzodiazepin receptor aktiválása befolyásolhatja az nitrogén-oxid viselkedésre gyakorolt hatását. Például, amikor nitrogén-oxid donort juttattak a dorsolaterális periaqueductalis szürkeállományba, ami menekülési válaszokat váltott ki, ezt a hatást megszüntette az NMDA-receptor blokkolása vagy a benzodiazepin-receptor aktiválása. Ez arra utal, hogy az nitrogén-oxid kölcsönhatásba léphet ezekkel a neurotranszmitter-rendszerekkel a védekező viselkedés modulálása érdekében.

Szerotonin vegyi képlete

Ezenkívül a hangulatszabályozásban részt vevő átvivőanyag, a szerotonin hatását utánzó anyagok szintén befolyásolták az nitrogén-oxid hatását az agyban. Úgy tűnt azonban, hogy bizonyos szerotoninreceptorok, mint például az 5-HT2A/C receptor, a többiekhez képest nagyobb jelentőséggel bírnak ebben a kölcsönhatásban.

Ezek az eredmények rávilágítanak a különböző átvivőanyag-rendszerek összetett kölcsönhatására az agyban, különösen a védekező reakciókban részt vevő régiókban. E mechanizmusok megértése új terápiás megközelítések útját kövezheti ki az olyan állapotok, mint a pánikzavarok esetében, ahol gyakran megfigyelhető e rendszerek diszregulációja.

 

Kökény Tibor írása a Fókuszált Pánikmegoldás oldalon a pánikrohamok félelmi összetevőinek biokémiai hátteréről. focusedpanicsolution.com
Kökény Tibor pszichológus, a Jóga a mindennapi életben® rendszer senior oktatója. Sportolói referenciái többek közt Olimpiai és Európa-bajnokokkal, magyar bajnokokkal, Huszti Kata Exatlon győztessel vannak. A sport mellett specialitása a pánikrohamok, bizonyos személyiségzavarok (borderline, nárcisztikus), a kiégés (burnout) kezelése. Youtube video gyűjteménye támogatást ad mind a pánik, mind egyéb problémák megértéséhez.

Hivatkozások a cikkhez:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763405000631

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1089860317303531

https://link.springer.com/article/10.1007/s43440-021-00242-2?sv1=affiliate&sv_campaign_id=101248&awc=26429_1713112687_323e74238651d14c930d3bb67a419658&utm_medium=affiliate&utm_source=awin&utm_campaign=CONR_BOOKS_ECOM_DE_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=101248

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük