Blog, Fókuszált Pánikmegoldás, Pánikbetegség, Pánikroham, Pánikroham kezelése, Pánikroham megoldása, Pánikroham okai, Uncategorized

Pánik, az életem vámszedője

A pánikrohamok, amelyeket a hirtelen és elsöprő félelem és szorongás érzése jellemez, mélyen befolyásolhatják az egyén hosszú életét és általános egészségi állapotát. Bár a pánikrohamok önmagukban nem okoznak közvetlenül halált, tartós előfordulásuk jelentősen befolyásolhatja a fizikai egészséget, a mentális jólétet és az általános várható élettartamot.

 

A pánikroham során fellépő fiziológiai reakció beindítja a szervezet harcolj vagy menekülj mechanizmusát, ami a stresszhormonok, például az adrenalin és a kortizol megugrását eredményezi. E stresszválasz krónikus aktiválása hozzájárulhat az olyan szív- és érrendszeri állapotok kialakulásához vagy súlyosbodásához, mint a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség és a szívritmuszavarok. A stresszhormonok megnövekedett szintjének való tartós kitettség az immunrendszer működését is károsíthatja, növelve a fertőzésekre, gyulladásokra és más betegségekre való fogékonyságot.

Továbbá a pánikrohamok a pszichológiai áldozatait különböző módon szedik, amelyek befolyásolják a hosszú élettartamot. A gyakori pánikrohamokat átélő egyének hajlamosabbak lehetnek olyan mentális zavarok kialakulására, mint a depresszió, a szorongásos zavarok és a kábítószerrel való visszaélés. Ezek a társbetegségek nemcsak a pánikrohamok tüneteit súlyosbítják, hanem számos kedvezőtlen egészségügyi eredményhez is hozzájárulnak, beleértve az öngyilkossági kockázat növekedését, az orvosi kezelésekhez való csökkent ragaszkodást és az egészségi állapot általános romlását. Előfordul, hogy a pánikrohamok szorongását alkohollal próbálja oldani az érintett, így tovább fokozva a bajt.

Ráadásul a pánikrohamok életmódbeli tényezőkre gyakorolt hatása tovább befolyásolhatja az élettartamot. Az egyéneknél előfordulhatnak zavarok az alvási szokásokban, étvágyváltozás, valamint nehézségek az egészséges étrend és a testmozgás fenntartásában. Ezek az életmódbeli tényezők a pánikrohamok fiziológiai és pszichológiai hatásaival együtt növelhetik az elhízás, a cukorbetegség és más krónikus betegségek kockázatát, amelyek jelentősen befolyásolják a hosszú élettartamot.

Emellett a pánikrohamok társadalmi és gazdasági következményeit sem szabad figyelmen kívül hagyni. A pánikrohamok legyengítő jellege miatt az egyéneknél károsodhat a szociális működés, a kapcsolatok feszültsége, valamint nehézségek merülhetnek fel a munkahely

megtartásában vagy az oktatási lehetőségek keresésében. Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés, az anyagi terhek és a társadalmi elszigeteltség tovább súlyosbítja a pánikrohamot átélő egyének előtt álló kihívásokat, és potenciálisan befolyásolja az általános egészség és a hosszú élet fenntartásához elengedhetetlenül fontos időben történő orvosi beavatkozások és támogató rendszerek elérését.

Bár a pánikroham önmagában nem okoz közvetlenül halált, a fizikai egészségre, a mentális jólétre és az általános életminőségre gyakorolt átható hatása jelentős hatással lehet a hosszú életre. A pánikrohamok kiváltó okainak kezelése terápiával, gyógyszeres kezeléssel és életmódbeli módosításokkal elengedhetetlen a káros hatások enyhítéséhez, valamint az általános egészség és jólét előmozdításához. A mentális egészség előtérbe helyezésével, a támogató környezet ápolásával és a megfelelő beavatkozásokhoz való hozzáféréssel az egyének a pánikrohamok okozta kihívások ellenére hosszabb és egészségesebb élet elérésén dolgozhatnak.

 

Kökény Tibor írása a Fókuszált Pánikmegoldás oldalon a pánikrohamok élethosszt befolyásoló tényezőiről. focusedpanicsolution.com
Kökény Tibor pszichológus, a Jóga a mindennapi életben® rendszer senior oktatója. Több sportolói referenciája van Olimpiai és Európa-bajnokokkal, magyar bajnokokkal, Huszti Kata Exatlon győztessel, és még sorolhatnánk. A sport mellett specialitása a pánikrohamok, bizonyos személyiségzavarok (borderline, nárcisztikus), a kiégés (burnout) kezelése. Youtube video gyűjteménye támogatást ad mind a pánik, mind egyéb problémák megértéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük