Milyen gyorsan hat a Fókuszált Pánikmegoldás?

A Fókuszált Pánikmegoldás gyorsan elsajátítható, akár 30-40 perc alatt is csupán, a megvásárláskor letöltött írásos (PDF) és hanganyagból. A begyakorláshoz segítséget ad a saját telefonján vagy asztali gépén folyamatosan elérhető a letöltött anyag.

Általánosságban azonban egy pánikmegoldás hatékonysága és gyorsasága különböző tényezőktől függhet, például a pánikrohamok súlyosságától, a kezelésre adott válasz egyéni különbségeitől és a megoldás során alkalmazott konkrét technikáktól vagy terápiáktól. Lényeges megjegyezni, hogy a pánikrohamok és a szorongásos zavarok összetett mentális egészségügyi állapotok, és nem létezik mindenre egyformán alkalmazható megoldás. Alapvető fontosságú, hogy olyan mentális egészségügyi szolgáltatótól kérjen szakszerű segítséget, aki fel tudja mérni az Ön egyedi igényeit, és személyre szabott kezelési javaslatokat tud adni.

A Fókuszált Pánikmegoldás gyorsan elsajátítható, akár 30-40 perc alatt is csupán, a megvásárláskor letöltött írásos (PDF) és hanganyagból. A begyakorláshoz segítséget ad a saját telefonján vagy asztali gépén folyamatosan elérhető a letöltött anyag.

A Fókuszált Pánikmegoldás módszer technikái a kínzó pánikrohamokat akár pillanatok alatt is kézben tarthatóvá teszik. A rohamok ilyen gyors megelőzése segít a test kimerülését megelőzni, és ezáltal elkerülni azt az energiahiányt a szervezetben, amely viszont a későbbi pánikrohamok megjelenésének előszobája. Egyben elkerülhetőek a kognitív-viselkedésterápiában (CBT) 2-3 hónap alatt elsajátítható nem hatékony elemek, hiszen a CBT során a mentális átkeretezés több percig is eltart, amely a Fókuszált Pánikmegoldás során csak néhány másodpercet vesz igénybe. A percekig alkalmazandó CBT átkeretezés során ugyanúgy érzékelhetőek a pánikroham gyötrő tünetei, míg a Fókuszált Pánikmegoldás esetén szinte azonnal átfordítható egy pozitív élménnyé.

A pánikroham kezelését és kézbentartását a Fókuszált Pánikmegoldás mentális átkeretezési technikákat és fizikai támogatást is tartalmaz. Utóbbiak Magyarországon és nemzetközileg is egyedülállóan vannak összeállítva, melyre eddig nem fordítottak elegendő figyelmet a pánikrohamok kezelésben. A testi támogatást IDE KATTINTVA ingyenesen is elérheti. A módszer megvásárolható IDE KATTINTVA.

 

 

Mennyi idő alatt lehet megtanulni a Fókuszált Pánikmegoldás módszert?

A klasszikus megközelítés szerint a pánikbetegség orvosi és pszichológiai kezeléssel és ezek kombinációjával lehet elérni. E megközelítés mellett a modern tudományos szakirodalom lényegesnek tartja a testi állapot megerősítését (lásd itt: KATTINTS) és a gyors mentális átkeretezést.

A Fókuszált Pánikmegoldás módszere 4 technikát tartalmaz, melyek közül két technika mentális átkeretezést, valamint két testi erősítést is tartalmaz. A mentális átkeretezések és az egyik testi támogatás megvásárolhatóak IDE KATTINTVA. Az egyik testi állapot megerősítését segítő technikát ingyenesen is olvashatja a honlapon (lásd itt: KATTINTS).

Az elsajátításhoz szükséges idő akár 30-40 perc is lehet csupán, mely segítségével a kínzó pánikrohamok akár pillanatok alatt is kézben tarthatóvá válnak. A rohamok ilyen gyors megelőzése segít a test kimerülését megelőzni, és ezáltal elkerülni azt az energiahiányt a szervezetben, amely viszont a későbbi pánikrohamok megjelenésének előszobája.

 

 

Milyen technikákat tartalmaz a Fókuszált Pánikmegoldás?

A Fókuszált Pánikmegoldás módszere 4 technikát tartalmaz, melyek közül két technika mentális átkeretezést, valamint két másik technika testi erősítést is tartalmaz. A mentális átkeretezések és az egyik testi támogatás megvásárolhatóak IDE KATTINTVA. A másik testi állapot megerősítését segítő technikát ingyenesen is olvashatja a honlapon (lásd itt: KATTINTS). A testi támogatások mind a magyarországi, mind a nemzetközi módszerek közt egyedülállóan lettek összeválogatva, melyre eddig nem fordítottak elegendő figyelmet a pánikrohamok kezelésben. Az egyik testi támogatást IDE KATTINTVA ingyenesen is elérheti. A módszer megvásárolható IDE KATTINTVA.

 

 

Melyik korosztálynak ajánlott a Fókuszált Pánikmegoldás?

A pánikbetegség kortól, nemtől, etnikai hovatartozástól vagy háttértől függetlenül szinte bárkit érinthet. A korosztályok tekintetében a fiatal gyermekkorban és időskorban nem figyeltek meg pánikrohamokat. Becslések szerint a lakosság körülbelül 2-4% százaléka tapasztal pánikbetegséget élete egy bizonyos pontján. A pánikbetegség általában a késői serdülőkorban vagy a korai felnőttkorban jelentkezik először, de szinte bármely életkorban előfordulhat.

A Fókuszált Pánikmegoldás könnyen és gyorsan elsajátítható, költségtakarékos módszer, a lélektani egészségügyi segítségnyújtásban egyedülálló módon összeállítva. Bármely érintett korosztályban képesek alkalmazni külön pszichológusi konzultáció nélkül is, bár vannak, akik szeretnek ezügyben szakemberrel konzultálni, és személyesen tanulni.

 

 

Milyen módszerek léteznek a pánikroham kezelésére?

A pánikrohamok kezelésére különböző módszerek állnak rendelkezésre. Ilyenek a következők:

 • Pszichoterápia: A leggyakrabban alkalmazott kognitív-viselkedésterápia az egyik leghatékonyabb pszichoterápia a pánikrohamok kezelésére. Ez magában foglalja a pánikrohamokhoz hozzájáruló negatív gondolkodási minták és hiedelmek azonosítását és megváltoztatását.
 • Gyógyszerek: Az antidepresszánsok, a szorongásoldó gyógyszerek és a béta-blokkolók a pánikrohamok kezelésére használt gyógyszerek közé tartoznak.
 • Relaxációs technikák: Az olyan technikák, mint a mély légzés, a progresszív izomrelaxáció és a jelenlétet hangsúlyozó meditáció (mindfulness) segíthetnek a pánikroham fizikai tüneteinek csökkentésében.
 • Életmódbeli változások: Az életmódbeli változtatások, például a koffein kerülése, az elegendő alvás és a rendszeres testmozgás segíthet a pánikrohamok gyakoriságának és súlyosságának csökkentésében.
 • Expozíciós vagy elárasztásos terápia: Ebben a terápiában a pánikrohamot kiváltó helyzeteknek vagy tárgyaknak teszik ki az illetőt, lehetővé téve számára, hogy szembenézzen a félelmeivel, és végül legyőzze azokat.
 • Fókuszált Pánikmegoldás: Kognitív kezelési módszer, melyet önmagunkra is könnyen tudjuk alkalmazni. A módszer 4 technikát foglal magába, melyek mind testi segítséget, mind mentális átkeretezést tartalmaznak. Részletesebben a módszer összefoglalóját lásd IDE KATTINTVA továbbá ITT IS.

A kezelés vagy önsegítés kezdetén érdemes meghatározni az egyéni igényeknek leghatékonyabb kezelési módot. A megfelelő kezeléssel lehetséges a pánikrohamokat kezelni és legyőzni.

 

 

Gyógyítható a pánikbetegség?

Bár a klasszikus nézet szerint a pánikbetegség nem gyógyítható, de egy kezelhető állapot, és tünetmentesség is elérhető. Ezeket a célokat vagy orvosi vagy pszichológiai kezelés kombinációjával lehet elérni. A klasszikus megközelítés mellett a tudományos szakirodalom lényegesnek tartja a testi állapot megerősítését (lásd itt: KATTINTS) és a gyors mentális átkeretezést. Sok pánikbetegségben szenvedő ember képes jelentős tünetmentességet elérni és életminőségét javítani a kognitív-viselkedésterápia (cognitive-behavior therapy, vagyis CBT) és az olyan gyógyszerek, mint a szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k) vagy benzodiazepinek kombinációjával. A CBT a pánikrohamokkal kapcsolatos negatív gondolkodási minták és viselkedésmódok megváltoztatására összpontosít, míg a tüneteket csökkenteni akaró gyógyszeres kezelés segíthet a pánikrohamok súlyosságának és gyakoriságának csökkentésében. Megfelelő és folyamatos kezeléssel sok pánikbetegségben szenvedő ember képes egészséges, teljes értékű életet élni. A kognitív folyamatok kezelését a Fókuszált Pánikmegoldás módszere rapid és hatékony megoldást nyújt, mellyel a testi folyamatokat is erőteljesen támogatja.

 

 

Milyen okai vannak a pánikbetegségnek?

A pánikbetegség pontos okai nem teljesen tisztázottak, de a kutatások szerint valószínűleg örökletes (részben genetikai, részben transzgenerációsan átadódó), továbbá környezeti és pszichológiai tényezők kombinációjáról van szó. Néhány lehetséges hozzájáruló tényező következik az alábbiakban:

 • A pánikbetegség előfordulhat családokban, ami arra utal, hogy az állapotnak genetikai összetevője is lehet. A transzgenerációs traumák okozta elváltozások is átörökíthetők, bár nem a géneken keresztül.
 • Agykémia. A neurotranszmitterek (az idegsejtek közti kommunikációt biztosító átvivőanyagok), például a szerotonin és a noradrenalin egyensúlyhiányát összefüggésbe hozták a pánikbetegséggel.
 • Környezeti tényezők. Traumatikus vagy stresszes életesemények, melyek sokszor veszteséggel társulnak, például a bántalmazás, válás vagy egy szerettünk halála egyeseknél kiválthatja a pánikbetegség kialakulását.
 • Személyiségbeli tényezők. Bizonyos személyiségjegyek, mint például a stresszre való fokozott érzékenység vagy a szorongásra való hajlam, növelhetik a pánikbetegség kialakulásának valószínűségét.
 • Orvosi állapotok. A pánikbetegséget kiválthatják bizonyos egészségügyi állapotok, például pajzsmirigy túlműködés vagy szívbetegség.
 • Az olyan fizikai állapotok, amelyek a stressz miatt energiahiányt okoznak a szervezetben, szintén elősegítik a pánikrohamok megjelenését.
 • Kábítószer-használat: Az alkohol- és drogfogyasztás, különösen serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban, összefüggésbe hozható a pánikbetegség kialakulásának fokozott kockázatával.

A pánikbetegség összetett állapot, és nem mindenkinél alakul ki pánikroham. Ezenkívül sok pánikbetegségben szenvedő embernél nincs egyértelmű, egyértelműen azonosítható ok.

 

 

Milyen tünetei vannak a pánikrohamnak?

A pánikroham tünetei egyénenként eltérőek lehetnek, de általában fizikai, energetikai és pszichológiai tünetek kombinációját foglalják magukban. A tünetek gyakran hirtelen jelentkeznek, és nagyon intenzívek lehetnek. A pánikroham néhány gyakori tünete a következő:

 1. Fizikai tünetek
 • Szapora szívverés
 • Mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés
 • Légszomj vagy légzési nehézség
 • Szédülés
 • Izzadás vagy hidegrázás
 • Hányinger, émelygés vagy gyomorpanaszok
 • Remegés
 • Bizsergés vagy zsibbadás a kezekben vagy a lábakban
 1. Pszichológiai tünetek
 • Intenzív félelem vagy aggodalom
 • Közelgő végzet vagy veszély érzése
 • Irányíthatatlanság érzése
 • Önmagától vagy a környezetétől való elszakadás ás elidegenedés érzése
 • Félelem az irányítás elvesztésétől vagy a megőrüléstől
 • Félelem a haláltól

Fontos megjegyezni, hogy a pánikrohamot átélők közül nem mindenki, rendelkezik mindezekkel a tünetekkel, és egyesek további, itt fel nem sorolt tüneteket is tapasztalhatnak. Ezenkívül a pánikroham tünetei hasonlíthatnak más egészségügyi állapotok tüneteihez.

 

 

Van különbség pánikroham és pánikbetegség között?

Igen, van különbség a pánikroham és a pánikbetegség között. A pánikroham hirtelen fellépő intenzív félelem vagy kellemetlen érzés, amely jellemzően 5-20 percig tart. A pánikroham bekövetkezhet egy konkrét kiváltó ok, például egy stresszes esemény vagy fóbia hatására, de előfordulhat váratlanul, nyilvánvaló ok nélkül is. A pánikroham a pánikbetegség gyakori tünete, de előfordulhat más szorongásos zavarok vagy más egészségügyi állapotok következtében is.

A pánikbetegség viszont a szorongásos zavarok egyik típusa, amelyet visszatérő, váratlan pánikrohamok jellemeznek. A pánikbetegségben szenvedőknél a pánikrohamok megtapasztalásán túl jelentős szorongás és aggodalom is kialakulhat a jövőbeli pánikrohamok vagy a pánikroham következményei miatt, például szégyenérzet vagy bizonyos helyzetek elkerülése miatt. A pánikbetegség jelentősen befolyásolhatja az egyén életminőségét és mindennapi működését.

Míg a pánikrohamok más szorongásos zavarok vagy más egészségügyi állapotok következtében is előfordulhatnak, a pánikbetegség kifejezetten az ismétlődő, váratlan pánikrohamokra és a hozzájuk kapcsolódó szorongásra és aggodalomra utal.

 

 

Kik lehetnek pánikbetegek?

A pánikbetegség kortól, nemtől, etnikai hovatartozástól vagy háttértől függetlenül szinte bárkit érinthet. A korosztályok tekintetében a fiatal gyermekkorban és időskorban nem figyeltek meg pánikrohamokat. Becslések szerint a lakosság körülbelül 2-4% százaléka tapasztal pánikbetegséget élete egy bizonyos pontján. A pánikbetegség általában a késői serdülőkorban vagy a korai felnőttkorban jelentkezik először, de szinte bármely életkorban előfordulhat.

Bizonyos tényezők növelhetik a pánikbetegség kialakulásának valószínűségét, mint például a szorongásos zavarok előfordulása a családban, jelentős életstressz vagy trauma átélése, más mentális betegségek (például depresszió) előfordulása, vagy kábítószerrel való visszaélés. Emellett egyes tanulmányok szerint a nőknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki pánikbetegség, mint a férfiaknál, bár ennek okai nem teljesen tisztázottak.

Fontos megjegyezni, hogy az alkalmi pánikrohamok átélése nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető pánikbetegségben szenved. A pánikbetegség kifejezetten a visszatérő, váratlan pánikrohamokra utal, a jövőbeni pánikrohamokkal kapcsolatos jelentős szorongással és aggodalommal együtt, mely rendszeresen ismétlődik.

 

 

Mikor lép fel a legtöbb szorongás a pánikbetegeknél a nap és az év során?

A szorongás és a pánikrohamok megtapasztalása egyénenként nagyon eltérő lehet, és nincs olyan napszak vagy évszak, amikor a pánikbetegek garantáltan a legnagyobb szorongást tapasztalják. A pánikroham bármikor előfordulhat, akár nappal vagy éjszaka is, és a legkülönbözőbb helyzetek vagy ingerek válthatják ki.

Ennek ellenére egyes pánikbetegségben szenvedő egyének nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak pánikrohamot fokozott stressz vagy szorongás idején, például nagyobb életváltozások, nagy munkaterhelés vagy nyomás idején, illetve ünnepek vagy más, fokozott stresszel vagy érzelmi intenzitással járó évszakok idején.

A pánikbetegség nagyon egyénre szabott lehet, és ami az egyik személynél pánikrohamot vált ki, nem biztos, hogy ugyanolyan hatással van egy másik személyre. Emellett a pánikbetegséget számos tényező befolyásolhatja, beleértve a genetikai és környezeti tényezőket, a múltbeli tapasztalatokat és az egyéni megküzdési stratégiákat.

Ha pánikrohamokat vagy jelentős szorongást tapasztal, fontos, hogy beszéljen egészségügyi szakemberrel a megfelelő diagnózis és kezelési terv érdekében. A mentális egészségügyi szakember segíthet stratégiákat kidolgozni a tünetek kezelésére és az általános életminőség javítására.

 

 

Hogyan befolyásolják az évszakok a pánikbetegség megjelenését?

Az évszakok és a pánikbetegség kialakulása közötti kapcsolatról korlátozott számú kutatás áll rendelkezésre. Egyes tanulmányok azonban azt sugallják, hogy az évszakok változásai hatással lehetnek a hangulatra és a szorongásra, ami potenciálisan hatással lehet a pánikbetegségben szenvedő egyénekre.

Egyeseknél például előfordulhat szezonális affektív zavar, a depresszió egy olyan típusa, amely jellemzően az őszi és téli hónapokban jelentkezik, amikor kevesebb a napfény. Bár a szezonális affektív zavar nem azonos a pánikbetegséggel, lehetséges, hogy a szezonális affektív zavarral járó hangulatváltozások súlyosbíthatják a szorongásos tüneteket azoknál az egyéneknél, akik már pánikbetegségben szenvednek.

Hasonlóképpen, egyes egyének az év bizonyos időszakaiban fokozott stresszt vagy szorongást tapasztalhatnak, például a nyaralási szezonban vagy a nyári vakáció idején, amikor nagyobbak lehetnek a társadalmi elvárások vagy a nyomás bizonyos tevékenységek végzésére.

Érdemes megjegyezni, hogy az évszakok és a pánikbetegség közötti kapcsolat összetett és nagyon egyénre szabott lehet. Egyeseknél előfordulhat, hogy az év folyamán nem tapasztalnak jelentős változásokat a szorongásos tüneteikben, míg másoknál előfordulhat, hogy a tüneteik az évszakok vagy más környezeti tényezők függvényében ingadoznak.

 

Milyen egyéb betegségekkel együtt fordulhat elő a pánikbetegség?

A pánikbetegség számos más mentális egészségi állapottal is együtt járhat, többek között szorongásos zavarok, például generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar és specifikus fóbiák.

 • Depresszió. A pánikbetegség és a depresszió között magas a komorbiditás, vagyis a betegségek együttes előfordulása. Mindkét állapotnak számos közös tünete van, mint például a rossz hangulat, a reménytelenség érzése és a tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése.
 • Kábítószer-használati zavarok. A pánikbetegségben szenvedő egyéneknél megnövekedhet a kábítószer-használati zavarok kialakulásának kockázata, mivel egyesek drogot vagy alkoholt használhatnak a szorongásos tünetekkel való megküzdéshez.
 • Bipoláris zavar. A bipoláris zavarban szenvedő egyének is tapasztalhatják a szorongás tüneteit, beleértve a pánikrohamokat, más hangulati tünetekkel együtt.
 • Kényszerbetegség. Néhány pánikbetegségben szenvedő egyénnél a kényszerbetegség tünetei is jelentkezhetnek, például tolakodó gondolatok vagy kényszeres viselkedés.
 • Poszttraumás stressz zavar (PTSD): A traumatikus eseményeket átélt egyéneknél kialakulhat PTSD, amely a szorongás tüneteit, köztük pánikrohamokat is magában foglalhat.
 • A pánikrohamok súlyosabb megjelenésekor komoly testi kimerültség is megjelenhet. Ez némelyeknél öngyilkossági késztetést is okozhat.

Lényeges, hogy az egyik állapot jelenléte nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illetőnél egy másik állapot is kialakul. Azonban gyakori, hogy a mentális egészségi állapotok együttesen jelentkeznek, és a többféle állapot megléte megnehezítheti a kezelést és a menedzselést.

 

 

Milyen súlyosak lehetnek a pánikrohamok?

A pánikrohamok súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, és az enyhétől a rendkívül súlyosig terjedhet. A pánikroham jellemzően intenzív fizikai tünetekkel jár, például szívdobogással, izzadással, remegéssel és légszomjjal, valamint intenzív félelem vagy rettegés érzésével. Ezek a tünetek nagyon nyomasztóak és zavaróak lehetnek az ember életében, és egyes esetekben a pánikrohamok a mindennapi működés jelentős károsodásához vagy akár kórházi kezeléshez is vezethetnek.

Egyes személyek ritkán, vagy csak bizonyos kiváltó okok hatására tapasztalhatnak pánikrohamot, míg mások gyakori vagy akár mindennapos pánikrohamot tapasztalhatnak. A pánikrohamok időtartama is változó lehet, egyesek csak néhány percig tartanak, mások pedig akár egy órán át vagy tovább.

Fontos megjegyezni, hogy az alkalmi pánikroham nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető pánikbetegségben szenved. A pánikbetegség kifejezetten a visszatérő, váratlan pánikrohamokra utal, valamint a jövőbeni pánikrohamokkal kapcsolatos jelentős szorongásra és aggodalomra.

 

 

Milyen fajta betegség a pánikbetegség?

A pánikbetegség a szorongásos zavarok egyik fajtája. A szorongásos zavarok a mentális egészségügyi állapotok egy csoportja, amelyet a mindennapi helyzetekkel vagy eseményekkel kapcsolatos túlzott félelem, aggodalom vagy szorongás jellemez. A pánikbetegség konkrétan visszatérő, váratlan pánikrohamokra utal, valamint a jövőbeli pánikrohamokkal kapcsolatos jelentős szorongásra és aggodalomra.

A pánikbetegség mentális betegségnek minősül, mivel jelentősen befolyásolhatja az egyén érzelmi jólétét és mindennapi működését. A pánikbetegségben szenvedő egyének a tüneteik miatt jelentős szorongást vagy károsodást tapasztalhatnak társadalmi, foglalkozási vagy az életük egyéb területein. Megfelelő diagnózissal és kezeléssel azonban a legtöbb pánikbetegségben szenvedő ember megtanulhatja kezelni a tüneteit és javítani az életminőségét.

A pánikbetegség kezelése magában foglalhat gyógyszeres kezelést, pszichés terápiát vagy a kettő kombinációját. A pánikbetegség kezelésére alkalmazott néhány gyakori terápia a kognitív-viselkedésterápia és az expozíciós terápia. A szakszerű kezelés mellett az öngondoskodási stratégiák, például a testmozgás, a relaxációs technikák és a stressz csökkentése szintén hasznosak lehetnek a pánikbetegség tüneteinek kezelésében. Ehhez a csoporthoz és a lélektani lépésekhez szervesen kapcsolódik a mentális átkeretezést és a testi támogatást is tartalmazó Fókuszált Pánikmegoldás módszere is.