Blog, Fókuszált Pánikmegoldás, Pánikbetegség, Pánikroham, Pánikroham kezelése, Pánikroham megoldása, Uncategorized

A pánikrohamok világa – beszámoló egy személyes esetről

fokuszalt-panikmegoldas

Ismerjük meg Adriennt, egy 32 éves marketingvezetőt, aki egészen a közelmúltig látszólag átlagos életet élt. Magabiztos külseje mögött azonban küzdelem rejtőzött – a pánikrohamok. Ezek az intenzív félelemmel teli epizódok látszólag a semmiből törtek rá, és a rémülettől megbénult.

Adrienn számára a pánikrohamok gyakran kezdődtek szívdobogással és légszomjjal, amit a közelgő végzet érzése követett. Az egyik különösen súlyos epizód során mellkasi fájdalmat és szédülést tapasztalt, és meg volt győződve arról, hogy szívrohamot kapott. Csak akkor jött rá állapota valódi természetére, amikor a sürgősségi osztályon tett látogatása során nem találtak fizikai betegséget.

Pszichológushoz fordult, és a terápia során Adrienn megtudta, hogy pánikrohamai mélyen gyökerező szorongásból erednek, amelyet kisebb és nagyobb stresszhatások váltanak ki. Igényes munkája, valamint a feldolgozatlan gyermekkori traumák tökéletes vihart teremtettek a lelkében. A kiváltó okok megértése volt az első lépés az állapota kezeléséhez.

Adrienn pszichológusa olyan megküzdési stratégiákkal ismertette meg, mint a tudatossági technikák, a jelenlét érzékelése és kihasználása, és a mentális átkeretezés, valamint komplex testi támogatást is kapott. Azzal, hogy megtanulta e komplex módszereket a Fókuszált Pánikmegoldás (FPM) teljes körű csomagjából, meg tudta állítani a pánikot, még a kezdeti pillanatokban. Az FPM módszertana innentől erőt adott, hogy kézben tudja tartani a mindennapjait, s a kimerítő pánikrohamok megállításával nem fogyott tovább az ereje, s visszatért az önbizalma is. Emellett a mélyebb feltárás is segített neki megküzdeni a szorongását tápláló irracionális mintákkal: gondolatokkal és hiedelmekkel.

Adrienn útja a gyógyulás felé nem volt teljesen egyenes, hiszen meg tudta előzni a rohamokat, de a tudással és a támogatással felvértezve már a mélyen rejlő okokat is feldolgozta.

Ma Adrienn története a remény jeleként szolgál mások számára, akik hasonló lelki gondokkal küzdenek. Arra bátorítja őket, hogy keressenek segítséget, forduljanak szeretteikhez, és soha ne veszítsék szem elől a fényt az alagút végén. A pánikrohamok ijesztőek lehetnek, de nem leküzdhetetlenek.

Tapasztalatainak megosztásával Adrienn reméli, hogy a Fókuszált Pánikmegoldás (FPM) és a szakemberrel történő konzultáció másoknak is erőt ad. A pánikroham nem a gyengeség jele, hanem hogy valami bennünk figyelmet és törődést igényel, s az életünk adott szakaszában erőnkön felül vállaltunk külső dolgokat, és a stressz nem volt többé kezelhető számunkra. A megfelelő támogatással és erőforrásokkal lehetséges, hogy visszaszerezzük az életünket a félelem szorításából.

fokuszalt-panikmegoldas

Adrienne, az FPM terápia során

 

Kökény Tibor cikke a Fókuszált Pánikmegoldás oldalon a pánikrohamok jellegzetes leírásához. focusedpanicsolution.com
Kökény Tibor pszichológus, a Jóga a mindennapi életben® rendszer senior oktatója. Sportolói referenciái többek közt Olimpiai és Európa-bajnokokkal, magyar bajnokokkal, Huszti Kata Exatlon győztessel vannak. A sport mellett specialitása a pánikrohamok, bizonyos személyiségzavarok (borderline, nárcisztikus), a kiégés (burnout) kezelése. Youtube video gyűjteménye támogatást ad mind a pánik, mind egyéb problémák megértéséhez.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük