Blog, Fókuszált Pánikmegoldás, Pánikbetegség, Pánikroham, Pánikroham kezelése, Pánikroham megoldása, Pánikroham okai, Uncategorized

Gyógyszeres és agyi kezelés pánikroham ellen

Gyógyszeres és agyi kezelés pánikroham ellen

A pánikbetegséghez kapcsolódó viselkedésformák, például a menekülő mozgás pontos meghatározása segítségével meg tudják célozni a pánikbetegségben szenvedőknek nyújtandó segítő kezeléseket. Akár a vadonban, akár a modern életben, e mechanizmusok megértése a leglényegesebb. Ehhez a Fókuszált Pánikmegoldás módszertana és a gyógyszerek hatóanyagai összevethető eredményeket hoznak.

Az agy által kiváltott védekező viselkedés és a pánikrohamok közötti kapcsolat feltárása

 

Veszéllyel szembesülve az állatok és az emberek is számos védekező viselkedést mutatnak, a helyben megfagyástól, megdermedéstől a biztonságba menekülésig. Ezeket a reakciókat az agy egy meghatározott területe, a dorsalis periaqueductalis szürkeállomány (dPAG) irányítja. A kutatókat már régóta foglalkoztatja a hasonlóság ezen ösztönös viselkedések és a pánikrohamok során tapasztalt hirtelen, elsöprő félelmi epizódok között. Egy nemrégiben készült tanulmány ezt az összefüggést vizsgálta, azt vizsgálva, hogy a különböző gyógyszerek hogyan hatnak ezekre a védekező válaszokra, és ezen keresztül a pánikrohamokra.

Védekező viselkedésmódok és kiváltóik

 

A vadonban egy állat lefagyást mímelhet, hogy elkerülje egy ragadozó észlelését, vágtázhat, hogy eliszkoljon, vagy olyan szélsőséges félelmi reakciókat mutathat, mint az ugrálás vagy az önkéntelen vizelés. Ezek a viselkedések laboratóriumi körülmények között mesterségesen kiválthatók a fent említett agyi szürkeállomány (dPAG) elektromos stimulálásával. A vizsgálatban ezeknek a reakcióknak az intenzitását (vagy küszöbértékét) mérték különböző gyógyszerek beadása előtt és után.

A kutatók többféle gyógyszert használtak, hogy megértsék, hogy mely gyógyszer hatóanyagok milyen stressz okozta tünetekre hatnak. Vagyis képesek-e befolyásolni a lefagyásos megdermedést, az ugrálás, elrohanást, bevizelést. A következő szereket, hatóanyagokat alkalmazták a kísérletben.

  • Szorongásoldók. Olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a szorongást, mint a diazepám és a midazolám.
  • Anxiogén szerek. Olyan anyagok, amelyek fokozzák a szorongást, mint például a pentylenetetrazol.
  • Antidepresszánsok. Depresszió kezelésére használt gyógyszerek, beleértve a klomipramint és a fluoxetint.

 

Az életben hogyan működik?

Példaként képzeljük el, hogy egy erdőben sétálunk, és hirtelen egy bózótbeli zörejt hallunk. Az agyunk félelemre érzékeny része, a dPEG bekapcsolhat, ami miatt megdermedünk (mozdulatlanság), hogy megpróbáljunk észrevétlenek maradni, majd kitalálni a lehetséges reakcióinkat (menekülés vagy támadás). Ha a bózótbeli zörej túl erőteljes és hangos, úgy dönthetünk, hogy elfutunk, és mentjük az irhánkat. Szélsőséges félelem esetén akár akadályokat is átugorhatunk, vagy önkéntelenül bevizelhetünk. Ezek mind az agyunkba bevésődött túlélési taktikák.

Másrészről lehetséges, hogy az önbizalmunk elég erős, és alaposabban megvizsgáljuk a helyzetet. Miközben a bokor zörejeit hallgatjuk, és alaposabban megszemléljük a területet, egy sünt látunk, aki éppen hangoskodott és fújtatott az ágak között. Az egész testünk a készenléti állapotból kezd ellazulni, és csak egy nagy sóhajjal nyugtázzuk, amit az elménk játszott velünk.

 

Most gondoljunk arra, hogy valaki pánikrohamot él át. Minden valós veszély nélkül az agya hirtelen menekülő reakciót válthat ki, ami miatt elsöprő készenléti állapotot él át. Annak megértése, hogy a gyógyszerek hogyan befolyásolják ezeket a reakciókat, segít a pánikbetegségek jobb kezelésének megtervezésében, biztosítva, hogy a reakciókat kordában tartsák, és az egyén visszanyerje az irányítást. Mindemellett léteznek olyan mindig kéznél lévő módszerek, amelyek a stresszhelyzetre adott reakciókat időben képesek kanalizálni más irányba, s komplex fizikai, energetikai és mentális tudatosítással rögtön feloldják a még ki nem tört pánikrohamot. Ehhez nyújt segítséget a Fókuszált Pánikmegoldás (FPM) komplex rendszere, mellyel a pszichogén pánikrohamok kivédhetőek, kézben tarthatóak. Az FPM módszertana olyan pánikmegoldást nyújt koncentráltan, és fókuszáltan, mely így a pánikroham okozta stresszt, és a további kimerülést is megelőzi, s egyszerre preventív és kezelési lehetőség.

 

Következtetés

 

A tanulmány rávilágít a védekező viselkedés és a pánikrohamok közötti bonyolult kapcsolatra, megmutatva, hogy a különböző gyógyszerek hogyan modulálhatják ezeket a válaszokat. A pánikbetegséghez kapcsolódó viselkedésformák, például a menekülő mozgás pontos meghatározásával a kutatók jobban meg tudják célozni a pánikbetegségben szenvedőkön segítő kezeléseket. Akár a vadonban, akár a modern életben, e mechanizmusok megértése kulcsfontosságú a hatékony terápiák kifejlesztéséhez. És egyben a mellékhatások elkerülése is lehetséges a Fókuszált Pánikmegoldás segítségével az egészség javításához és fenntartásához.

 

 

Ajánlott szakirodalom:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763401000604

https://focusedpanicsolution.com/panik-az-eletem-vamszedoje

 

Kökény Tibor verse a Fókuszált Pánikmegoldás oldalon a pánikrohamok által megihletve. focusedpanicsolution.com
Kökény Tibor pszichológus, a Jóga a mindennapi életben® rendszer senior oktatója. Sportolói referenciái többek közt Olimpiai és Európa-bajnokokkal, magyar bajnokokkal, Huszti Kata Exatlon győztessel vannak. A sport mellett specialitása a pánikrohamok, bizonyos személyiségzavarok (borderline, nárcisztikus), a kiégés (burnout) kezelése. Youtube video gyűjteménye támogatást ad mind a pánik, mind egyéb problémák megértéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük