Blog, Pánikroham, Pánikroham megoldása

A pánikrohamok kezelésére alkalmazott módszerek összehasonlítása

Bevezető a pánikrohamok kezeléséhez

„A kognitív viselkedésterápiát (CBT) oxfordi mintára Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen adaptálta először dr. Kopp Mária munkacsoportja a kilencvenes években. A terápia lényege, hogy a beteg megtanulja felismerni és korrigálni a testi reakciói katasztrofizálásából származó negatív gondolatait, melyek a pánikrohamok megjelenéséért és fennmaradásáért felelősek. Ezzel párhuzamosan a reális helyzetértékelés kialakítására, az aktuális stresszhelyzet kezelésére és az elkerülő viselkedések leépítésére is sor kerül, így a páciens visszatérhet korábbi megszokott életviteléhez. Az egyetemi docens hozzátette, bár az eredeti terápia tizenkét alkalmas, tapasztalata szerint ma már – a korai diagnózisnak köszönhetően – rövidebb idő alatt is jelentősen javulhat a betegek állapota. Megjegyezte, a terápia nem könnyű, olyan, mint egy intenzív nyelvtanfolyam, a gyógyuláshoz a páciens aktív közreműködése szükséges.” (https://semmelweis.hu/hirek/2019/02/28/megfelelo-terapiaval-akar-heteken-belul-gyogyithato-a-panikbetegseg/)

Vagyis a kognitív viselkedésterápia (CBT) 10-12 alkalommal történik, és főleg olyanoknak segít, akik aktívan figyelik és képesek kontrollálni a negatív, katasztrofizáló gondolkodásukat. 10 alkalom – olcsón számolva – 10 ezer Ft-ba, összesen 100 ezer Ft-ba kerül a résztvevőnek. Plusz az utazás költsége és az idő ráfordítás.

Módszerek összehasonlítása

Az orvosi módszerekhez képest a lélektani technikák mellékhatás nélküliek (lásd: gyógyszerek). A gyógyszeres kezelés pedig hetek alatt kezdi kifejteni a hatását, mely nem minden esetben eredményes így sem, a rögtön alkalmazható, 30-40 perc alatt teljesen megérthető Fókuszált Pánikmegoldáshoz képest.

A CBT (kognitív viselkedésterápia) és a Fókuszált Pánikmegoldás két lélektani módszer a pánikroham kezelésére, melyek alapfelfogásukban hasonlítanak. Mindkét módszer esetében – ahogyan a következőkben olvashatják – a legfőbb törekvés a kognitív folyamatok felett való uralom átvétele. A CBT módszer során megtanítják a kliensnek, hogy felismerje és leltározza a jellegzetes, ismétlődő gondolati mintázatait, amelyek a pánikroham során megjelennek. Ugyanígy felderítik és „leltározzák” a spontán alkalmazott viselkedéseket, amelyeket a pánikroham során alkalmaz a kliens. A CBT lényege, hogy a gondolati, viselkedéses stb. puzzle darabkákból egy ismerős térképet alakítson ki, és képes legyen a folyamatot külső szemlélőként megfigyelni. Miközben felmerülnek a torz, fenyegető gondolatok (Pl. „megfulladok”, „elájulok”), az elsajátított belső érveléssel megnyugtatja magát a pánikrohamot átélő személy, hogy irreálisak, eltúlzottak a félelmei. Így egy néhány percet követően az aggodalom és félelem hullámai csitulni kezdenek, és a rohanó, fenyegető gondolatok kisimulnak és „kihűlnek”. Vagyis pár percig kell csak figyelni, értelmezni a pánikrohamban felbukkanó gondolatokat, majd lassan megnyugszik a szervezet és az elme.

A Fókuszált Pánikmegoldás olyan lehetőséget kínál, amely szintén „átkeretezi” a gondolatokat, de még a roham legelején, amikor a ránk törő érzelmek gyötrőek, „forróak”. Így nincs szükség kivárni a megnyugvást, a „kihűlést”, hiszen rögtön az elejétől kézben tudjuk tartani, és megfelelő irányba tudjuk terelni az érzéseinket és gondolatainkat. Ezzel jónéhány kínzó percet takarítunk meg a pánikroham elindulásakor, amit így nem kell átélni. Nem mellesleg, a Fókuszált Pánikmegoldás elsajátítása töredék időt vesz igénybe a kognitív viselkedésterápia módszerhez viszonyítva.

Az alábbiakban egy rövid összefoglaló táblázatban mutatjuk a különböző módszerek előnyeit és hátrányait.

 

Orvos és gyógyszer

 

Pszichológus és pszichoterápia Fókuszált Pánikmegoldás
Árak Készítménytől és dózistól függően havi 1000-3000 Ft a gyógyszer ára. 10.000-20.000 Ft/alkalom. A kognitív viselkedésterápiához legalább 10-12 alkalom szükséges. Mélyebb, heti rendszerességű feltáró terápia 10-20 hónapig is eltarthat. A legolcsóbb csomag egyszeri ára most csak 6990 Ft.

 

 

Hatékonyság Nagyban egyénfüggő a hatékonyság. Idővel dózisemelés is szükséges lehet. Egyénfüggő a hatékonyság. A kognitív viselkedésterápiához nagyon szükséges a páciens aktív részvétele, a gondolati sablonok újraértelmezése. A tapasztalatok alapján egy átlagos személy rögtön képes hatékonyan alkalmazni egy-egy pánikroham esetén.
Gyorsaság 2-4 hét múlva hat, amely teljes hatását 2-4 hónap múlva éri el. Néhány alkalom szükséges az orvosnál, amíg beállítják a pánik elleni gyógyszert. 10-12 hét legalább szükséges a teljes tanulási folyamat véghezvitelére. Gyorsan elsajátítható, akár 30-40 perc alatt is leírás vagy hanganyag segítségével. Utána 3-5 alkalmas egyéni begyakorlást igényel, alkalmanként pár perc alatt.
Mellék-hatás Akinek van kedve, utánanézhet a pánikra leggyakrabban felírt Scippa vagy Rivotril mellékhatásainak. Jópár furcsa dolgot fog találni. Nincsenek ismert mellékhatások, legfeljebb nem hat a módszer. Nincsenek ismert mellékhatások, ha nem jól csinálják, akkor legfeljebb nem hat.

 

One thought on “A pánikrohamok kezelésére alkalmazott módszerek összehasonlítása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük