Blog, Pánikroham, Pánikroham okai

A koffein hatása a pánikbetegségre és a pánikrohamokra

A koffein egy stimuláns, amely számos hatást gyakorolhat az emberi szervezetre, többek között a szívritmus, a vérnyomás és a szorongás növekedését. A pánikbetegség olyan mentális egészségügyi állapot, amelyet hirtelen és intenzív félelem vagy pánik érzése jellemez, amelyet gyakran olyan fizikai tünetek kísérnek, mint a szapora szívverés, izzadás és remegés, vagyis egyfajta félelmi reakció, készenléti állapot. Ezért a koffeinfogyasztás jelentős hatással lehet a pánikbetegségben szenvedő egyénekre.

Kutatások kimutatták, hogy a koffein pánikbetegségben szenvedő embereknél pánikrohamot válthat ki. Az Uhde és munkatársai által 1989-ben végzett vizsgálat megállapította, hogy a pánikbetegségben szenvedő betegeknél a koffein fogyasztása után a szorongásos tünetek fokozódtak, szemben a placebót fogyasztó kontrollcsoporttal. Hasonlóképpen, egy másik, Bruce és munkatársai által 1992-ben végzett vizsgálat azt találta, hogy a pánikbetegségben szenvedő betegeknél, akik koffeint fogyasztottak, a szorongás és a pánik tünetei jelentősen megnövekedtek. Klevebrant és Frick 2021-es összefoglaló tanulmányában is megerősítik, hogy a koffein nagyjából 5 csésze kávénak megfelelő dózisban közvetlenül pánikrohamot vált ki.

Free photo coffee cup and beans on a white background

A pontos mechanizmusok, amelyek révén a koffein pánikrohamot vált ki, nem teljesen tisztázottak. Úgy gondolják azonban, hogy a koffein befolyásolja az olyan neurotranszmitterek termelését és szabályozását, mint a dopamin és a szerotonin, amelyekről ismert, hogy szerepet játszanak a szorongásban és a pánikbetegségben. A koffein a szervezet stresszre adott természetes válaszát is megzavarhatja, így az egyének nehezebben tudnak megbirkózni a stresszes helyzetekkel.

Továbbá a pánikbetegségben szenvedő egyének érzékenyebbek lehetnek a koffein hatásaira, mint azok, akik nem szenvednek ebben az állapotban. Ez a fokozott érzékenység az agy stressz és szorongás feldolgozásának és a stresszre való reagálásnak a különbségeiből adódhat. Ezért a pánikbetegségben szenvedő egyéneknél még aránylag kis mennyiségű koffein is pánikrohamot válthat ki.

Ezen eredmények ismeretében ajánlott, hogy a pánikbetegségben szenvedő egyének kerüljék vagy korlátozzák a koffeinbevitelt. Ez magában foglalhatja a kávé, tea, energiaitalok és más koffeintartalmú italok fogyasztásának csökkentését. A pánikbetegségben szenvedő egyének számára az is előnyös lehet, ha más, a szorongásos tüneteket fokozó anyagokat, például a nikotint is kerülik. Továbbá a szorongást oldó alkohol használata a pánikrohamok tüneteinek enyhítésére erős függést okozhat, igy ennek a kerülése is ajánlott.

Összegezve, a koffein jelentős hatással lehet a pánikbetegségben szenvedő egyénekre, potenciálisan pánikrohamot válthat ki és fokozhatja a szorongásos tüneteket. Ezért fontos, hogy a pánikbetegségben szenvedő egyének odafigyeljenek a koffeinfogyasztásra, és lehetőség szerint kerüljék vagy korlátozzák a fogyasztást. Az egészségügyi szolgáltatóval való konzultáció szintén útmutatást és támogatást nyújthat a szorongásos tünetek és a pánikbetegség kezeléséhez.

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük