Blog, Fókuszált Pánikmegoldás, művészi pánik, Pánikbetegség, Pánikroham, Pánikroham kezelése, Pánikroham megoldása, Pánikroham okai, pánikrohamok, Regeneráció

A pánikrohamok kezelésének legújabb módszerei

A pánikrohamok kezelésének legújabb tendenciái a hagyományos módszerek, az új technológiák és a holisztikus megközelítések kombinálására összpontosítanak. Íme néhány a legújabb trendek közül.

Digitális terápiák és alkalmazások a pánikrohamok csökkentésére

 • Mobilalkalmazások. Az olyan alkalmazások, mint a Fókuszált Pánikmegoldás, a Calm, a Headspace és a Panic Relief, vezetett meditációkat, légzőgyakorlatokat és mindfulness technikákat kínálnak a pánikrohamok kezeléséhez.
 • Virtuális valóság (VR). A VR-terápiát a pánikroham kiváltó forgatókönyvek szimulálására használják, lehetővé téve az egyének számára, hogy kontrollált környezetben gyakorolják a megküzdési stratégiákat.
 • Mikroáram kezelés. Tudományos módszertannal az egyes szervek optimális működését támogatja. Akár 5-8-szorosára tudja növelni a sejtek ATP termelését, és így a működési hatékonyságát. A legkomplexebb technológia a belga gyártású B-E-St (Bio-Energy-Stimulation).

 

A pánikrohammal kapcsolatos teleterápia és online tanácsadás

 • Teleterápia. A mentális egészségügyi szakemberekhez való fokozott hozzáférés videohívásokon keresztül, ami rugalmasságot és azonnali támogatást biztosít.
 • Online támogató csoportok. Az olyan platformok, mint a BetterHelp és a Talkspace összekötik az egyéneket tanácsadókkal és kortárs támogató hálózatokkal a pánikroham problémáira is alkalmazhatóan.

 

Medicinális fejlesztések és pánikrohamok

Új gyógyszerek. Új, kevesebb mellékhatással járó szorongáscsökkentő gyógyszerek kifejlesztése. Néhány említésre méltó ezek közül:

 • Második generációs SSRI-k (Szelektív szerotonin visszavétel gátlók) és SNRI-k (Szelektív szerotonin-noradrenalin visszavétel gátlók). Hangulatemelő, szorongásoldó, pánikrohamot csökkentő hatású készítmények.
 • Parciális agonisták: részleges serkentők szorongásoldó hatással, melyek nem okoznak függőséget, mint a benzodiazepinek.
 • Serotoninreceptor-modulátorok: például a Vilazodon, amely kombinálja az SSRI tulajdonságokat az 5-HT1A receptoron való részleges agonizmussal.
 • Multimodális antidepresszánsok: több szerotoninreceptorra és a szerotonin transzporterre hat, ami javíthatja a kognitív funkciókat és a hangulatot a pánikroham érintettjeinek.
 • A GABA-A receptor modulátora, amelyet eredetileg a szülés utáni depresszió kezelésére hagytak jóvá, és ígéretesnek bizonyul a pánik és a szorongás csökkentés gyors hatáskezdetével.
 • A neuroszteroid allopregnanolon szintetikus analógja, amely modulálja a GABA-A receptorokat, és amelyet anxiolitikus és görcsoldó tulajdonságai miatt vizsgálnak, és a pánikrohamok kapcsán is alkalmazhatóak.
 • A kappa opioid receptort célzó gyógyszercsoportot a szorongás és a depressziós tünetek csökkentésének lehetősége miatt vizsgálják, a hagyományos opioidok addiktív potenciálja nélkül.
 • Az eredetileg érzéstelenítőként használt alacsony dózisú ketamin és annak enantiomerje, az eszketamin gyors hatású anxiolitikus és antidepresszáns hatást mutatott, és jelenleg is folynak kutatások hosszú távú biztonságosságuk és hatékonyságuk vizsgálatára.
 • Kortikotropin-felszabadító faktor (CRF) antagonisták. A CRF1-receptort célzó vizsgálati gyógyszerek, amelyek a stresszválasz csökkentésére irányulnak, és új mechanizmust biztosítanak a pánikrohamok és a szorongásos zavarok kezelésére.

Csodaország és a pánikrohamok?!

 • A kannabidiol, a kannabisz nem pszichoaktív összetevőjének kutatása a szorongás kezelésének lehetőségét mutatja, a hagyományos szorongásoldóknál biztonságosabb.
 • A varázsgombák aktív vegyülete, amelyet a pánik-szorongás és a depressziós tünetek tartós csökkenésének kiváltására irányuló lehetősége miatt vizsgálnak irányított terápiás üléseken keresztül. Mikrodózisos alkalmazásuk előremutató.

 

Mindfulness és pánikroham-meditáció

 • Mindfulness-alapú stresszcsökkentés (MBSR). Olyan programok, amelyek a stressz csökkentésére és a pánikrohamok megelőzésére szolgáló mindfulness-technikákat tanítanak.
 • Meditációs gyakorlatok. A rendszeres meditáció beépítése az érzelmi szabályozás fokozása és a szorongás csökkentése érdekében, mely egyben kihat a pánikrohamok megjelenésének csökkenésére is.

 

Holisztikus és integratív megközelítések pánikkal küzdőknek

 • Jóga és Tai Chi. A mozgást, a légzésszabályozást és a tudatosságot ötvöző fizikai gyakorlatok beépítése.
 • Táplálkozásterápia. Az étrend és a táplálékkiegészítők, például az omega-3 zsírsavak, a magnézium és a probiotikumok szerepének feltárása a szorongás és a pánikrohamok kezelésében.

 

Kognitív-viselkedésterápiás (CBT) innovációk a pánikrohamok leküzdésére

 • CBT-I (Kognitív viselkedésterápia álmatlanságra). A pánikbetegségekkel gyakran együtt jelentkező alvászavarok kezelése.
 • Expozíciós terápia. Új módszerek az egyének fokozatos, biztonságos és ellenőrzött módon történő kitételére a pánikot kiváltó helyzeteknek.

 

Biofeedback és neurofeedback a szorongás és a pánik kezelésére

 • A fiziológiai válaszok megfigyelésére szolgáló szenzorok használata és az egyének megtanítása arra, hogy kontrollálják testük stresszreakcióit.
 • Az agy tréningje egy nyugodtabb állapot elérésére az agyi aktivitás valós idejű visszajelzésével a pánikrohamot kiváltó helyzetekben.

 

Életmódváltás és indirekt szorongáscsökkentő és pánikkezelő módszerek

 • A rendszeres fizikai aktivitás bizonyítottan csökkenti a szorongást és javítja a hangulatot, így indirekten a pánikkezelésre is alkalmazható.
 • Alváshigiénia. A jó alvási gyakorlatok fontosságának hangsúlyozása az általános szorongásszint csökkentése érdekében. Mint tudjuk a fáradság a pánikrohamok egyik triggere, elindítója.

 

Pánikkezelés genetikával!

 • Genetikai tesztelés. A genetikai tesztek alkalmazása a gyógyszerek és a kezelési tervek egyénre szabott, egyedi genetikai felépítéshez való igazítása érdekében. A genetikai mutációk ismeretében támogathatók a hiányosan képződő molekulák a szervezetben, így megcélozva a szorongás csökkentését és a pánikrohamok előfordulását. Populárisan hasonló témáról készült a Lorenzo olaja című valóságon alapuló film története.
 • Személyre szabott kezelési tervek. Egyénre szabott terápiás tervek készítése az egyéni profilok alapján, beleértve a genetikai, táplálkozási, pszichológiai és életmódbeli tényezőket.

 

Közösségi és társas támogatás pánikrohamokkal élőknek

 • Közösségi programok. Helyi kezdeményezések és közösségi központok, amelyek workshopokat és támogató csoportokat kínálnak a szorongás és a pánikrohamok csökkentéséhez.
 • Támogató csoporthálózatok. Az egyének összekapcsolása olyanokkal, akik a pánikkal kapcsolatosan hasonló kihívásokat éltek át, hogy kölcsönös támogatást és megértést nyújtsanak.

 

Ezek a tendenciák, módszertanok azt tükrözik, hogy egyre inkább felismerik a pánikrohamok kezelésének személyre szabott, hozzáférhető és átfogó megközelítései iránti igényt.

Kökény Tibor cikke a Fókuszált Pánikmegoldás oldalon a pánikrohamok problémáinak legújabb megközelítéséről. focusedpanicsolution.com

Kökény Tibor pszichológus, a Jóga a mindennapi életben® rendszer szenior oktatója. Sportolói referenciái többek közt Risztov Éva úszó Olimpiai Bajnok, Máté Gábor teniszező Siket-Olimpiai Bajnok, és Horváth Márton kenu Európa-bajnok, Huszti Kata Exatlon győztes. A sport mellett specialitása a pánikrohamok, bizonyos személyiségzavarok (borderline, nárcisztikus), a kiégés (burnout) kezelése. Youtube video gyűjteménye támogatást ad mind a pánik, mind egyéb problémák megértéséhez. Komplex testi-pszichológiai-spirituális megközelítése a kezelései során a gyakorlatban is alkalmazottak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük