Blog, Fókuszált Pánikmegoldás, Pánikbetegség, Pánikroham, Pánikroham kezelése, Pánikroham megoldása, Pánikroham okai, Uncategorized

Jóga módszerek és a szorongásos problémák

Fókuszált Pánikmegoldás

A tudományos kutatások következetesen bizonyították a jóga hatékonyságát a hangulat és a szorongásos tünetek javításában, amit különböző tanulmányok is alátámasztanak. A Journal of Affective Disorders (2017) című folyóiratban közzétett metaanalízis 19 randomizált, kontrollált vizsgálatot vizsgált, és arra a következtetésre jutott, hogy a jóga hatékonyabb, mint a kezelés nélküli beavatkozások, és összehasonlítható a standard beavatkozásokkal a depresszió tüneteinek csökkentésére. A Journal of Clinical Psychology (2018) című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a jóga jelentősen csökkentette a szorongásos tüneteket a kezelés nélküli beavatkozásokhoz képest.

Továbbá, a kutatások azt mutatják, hogy a jóga jótékony hatással lehet a hangulati és szorongásos tüneteket tapasztaló, egészségügyi problémákkal küzdő egyénekre. A Psycho-Oncology (2019) című szaklapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a jóga-intervenciók javították a hangulatot és csökkentették a szorongást a kezelés alatt álló rákos betegeknél. Egy másik, a Journal of Psychiatric Practice (2020) című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta a jóga hatékonyságát a depresszió és a szorongás tüneteinek enyhítésében krónikus fájdalomban szenvedő egyéneknél.

Emellett a tanulmányok kiemelték a jóga biztonságosságát és tolerálhatóságát a rövid távú kezelések során. A Complementary Therapies in Medicine (2016) című szaklapban megjelent szisztematikus áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a jógával kapcsolatos mellékhatások minimálisak és túlnyomórészt enyhék voltak, ami a jóga biztonsági profiljára utal. Emellett a Journal of Alternative and Complementary Medicine (2018) című folyóiratban közzétett tanulmány magas elégedettségi arányról számolt be a hangulati és szorongásos zavarok miatt jóga-intervenciókban részt vevők körében.

Ezek a tanulmányok szilárd bizonyítékot szolgáltatnak a jóga hatékonyságának, biztonságosságának és tolerálhatóságának alátámasztására a depresszió és a szorongás tüneteinek enyhítésében, mind önálló beavatkozásként, mind kiegészítő terápiaként. Mivel a kutatás ezen a területen tovább növekszik, a jóga beépítése a klinikai gyakorlatba ígéretes a mentális jólét fokozására és a holisztikus egészség előmozdítására a különböző populációkban. Ezen kutatási tényezők tükrében a Jóga a mindennapi életben rendszer Önvizsgálati meditációja, a fokozatosan felépített pránájáma rendszere, valamint a mozgásos és stresszoldó hatások kombinálása remek lehetőséget adott a Fókuszált Pánikmegoldás módszertanának támogatásához is. Kökény Tibor pszichológus integratív munkája vezetett ehhez az önsegítésként is alkalmazható módszertani csomag létrehozásához.

Kökény Tibor írása a Fókuszált Pánikmegoldás oldalon a pánikrohamok további mentális problémák kialukálását  előrejelző lehetőségeiről. focusedpanicsolution.com
Kökény Tibor pszichológus, a Jóga a mindennapi életben® rendszer senior oktatója. Sportolói referenciái többek közt Olimpiai és Európa-bajnokokkal, magyar bajnokokkal, Huszti Kata Exatlon győztessel vannak. A sport mellett specialitása a pánikrohamok, bizonyos személyiségzavarok (borderlinenárcisztikus), a kiégés (burnout) kezelése. Youtube video gyűjteménye támogatást ad mind a pánik, mind egyéb problémák megértéséhez.

Hivatkozások e cikkhez:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032716324004

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pon.4991

https://journals.lww.com/practicalpsychiatry/fulltext/2021/05000/feasibility_of_a_manualized_mindful_yoga.9.aspx

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229916301777

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2020.0077

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük