Blog, Fókuszált Pánikmegoldás, Pánikbetegség, Pánikroham

Pánikbetegség és öngyilkosság

A pánikbetegség és az öngyilkosság közötti összefüggés kiemelkedő fontosságú téma a mentális egészség területén. Az elmúlt évek kutatásai és statisztikai adatok egyértelművé teszik, hogy a pánikbetegség és az öngyilkosság közötti kapcsolat egy komplex és mélyen gyökerező probléma.

A világszerte bekövetkező öngyilkosságok száma komoly méreteket öltött, és a mentális egészségügyi szakemberek azon fáradoznak, hogy megértsék a pánikbetegség szerepét ebben a tragikus jelenségben. A WHO, az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb statisztikái szerint évente mintegy 800.000 ember veszíti életét öngyilkosság következtében. Az öngyilkosságot megpróbálók és azon gondolkodók aránya pedig még magasabb.

ÖNGYILKOSSÁG VILÁGSZERTE A WHO ALAPJÁN. A barna, vörös és narancssárga szín a legmagasabb, a világossárga világszinten közepes, a világos- és sötétzöld a legalacsonyabb értéket jelöli.

A térképen láthatjuk, hogy a volt szovjet köztársaságok területén meglehetősen magas az öngyilkosságot elkövetők aránya. 2020-ban 47.252 öngyilkosság történt az EU-ban, ez az összes haláleset 0,9 százaléka körüli érték, amely 10,2 halálesetet jelent 100.000 főre vetítve. Az öngyilkosok aránya a férfiak körében magasabb volt, mint a nők között. Az Európai Unión belül Magyarország (Ausztriával szinte megegyezően) a litvánok, a szlovének és horvátok után a 4. helyen szerepel a szomorú statisztikában.

A pánikbetegség és az öngyilkosság közötti kapcsolatot elemezve felmerül az a kérdés, hogy miért kapcsolódik össze gyakran ez a két mentális egészségügyi jelenség. A pánikrohamok átélői gyakran szembesülnek súlyos szorongással, félelemmel és kiszolgáltatottsággal, melyek hosszú távon szignifikáns hatással lehetnek az egyén mentális állapotára.

Giotto: Scrovegni

Az öngyilkosságok elkövetőinek lelki dinamikájának megértése alapvető fontosságú a megelőzési stratégiák kidolgozásához. A pánikbetegség hozzájárulhat az érzelmi instabilitáshoz, és a tartósan magas szintű szorongás növelheti az öngyilkossági gondolatok és kísérletek gyakoriságát.

Egy konkrét eset még inkább megvilágíthatja ezt a komplex kapcsolatot. Egy olyan egyén például, aki pánikbetegséggel, esetleg szorongásos zavarokkal él együtt, a munkahelyi és a családi küzdelmekkel nehezítve az öngyilkosság veszélye felé sodródhat a kilátástalanság érzése miatt. Az érintett személyek gyakran szembesülnek azzal a nehézséggel, hogy mások megértsék, hogy ők mit élnek át, és ez a társadalmi elszigeteltség további kockázati tényező lehet.

A kezelés és megelőzés terén hangsúlyos szerepet kap a pszichoterápia, a dinamikus viselkedésterápia és az esetleges gyógyszeres kezelés. A támogató közösségi háló, a megértő környezet és a pszichés egészségügyi szolgáltatások elérhetősége szintén kulcsfontosságú a pánikbetegséggel élők támogatásában. A Fókuszált Pánikmegoldás segít kézben tartani azokat a belső, destruktív félelmeket, amelyek az öngyilkosság felé sodorhatják a pánikban érintett személyeket.

Fontos megérteni, hogy minden eset egyedi, és nem minden pánikbetegségben szenvedő kerül öngyilkossági veszélybe. Azonban az érintettek és a körülöttük lévők számára kulcsfontosságú a tudatosság és a segítségnyújtás. A társadalomnak és a döntéshozóknak egységes erővel kell dolgoznia azon, hogy csökkentse a mentális egészségügyi stigmatizációt, és elérhetővé tegye a megfelelő kezeléseket mindenki számára, aki szükséget érez rá.

 

 

Kökény Tibor írása a Fókuszált Pánikmegoldás oldalon a pánikrohamok öngyilkossággal való kapcsolatáról. focusedpanicsolution.com
Kökény Tibor pszichológus, a Jóga a mindennapi életben® rendszer oktatója. Több sportolói referenciája van Olimpiai és Európa-bajnokokkal, magyar bajnokokkal, Huszti Kata Exatlon győztessel, és még sorolhatnánk. A sport mellett specialitása a pánikrohamok, bizonyos személyiségzavarok (borderline, nárcisztikus), a kiégés (burnout) kezelése. Youtube video gyűjteménye támogatást ad mind a pánik, mind egyéb problémák megértéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük