Blog, Fókuszált Pánikmegoldás, Pánikbetegség, Pánikroham, Pánikroham kezelése, Pánikroham megoldása, Pánikroham okai, Uncategorized

Esettanulmány a pánik kialakulásáról

Sára, a 28 éves marketingszakember egy különösen stresszes munkahelyi időszak után kezdett el időnként pánikrohamokat tapasztalni. Kezdetben ezek az epizódok ritkán fordultak elő, és hirtelen fellépő, intenzív félelemhullámok formájában jelentkeztek, amelyeket szívdobogás, légszomj és a közelgő végzet érzése kísért. Ezeket a munkahelyi stressznek tulajdonította, és relaxációs technikákkal próbálta önmagát kezelni.

A következő hónapokban azonban a rohamok egyre gyakoribbá és kiszámíthatatlanabbá váltak. Sára elkezdte kerülni azokat a helyzeteket, amelyek a pánikhoz kapcsolódtak, például a zsúfolt helyeket és az ügyfél-találkozókat. Az újabb rohamoktól való félelme kezdte uralni a gondolatait, ami az epizódok között fokozott szorongáshoz vezetett. Ez a jövőtől tartó szorongás jelezte az átmenetet az elszigetelt pánikrohamból a potenciális pánikbetegségbe.

A fordulópont akkor következett be, amikor Sára egy rutinszerű csoportértekezleten pánikrohamot kapott. A szégyenérzet és az ítélkezéstől való félelem felerősítette az elkerülő viselkedését. Egészségügyi problémákra hivatkozva kezdte visszautasítani a munka projekteket, és visszahúzódott a társas tevékenységektől. Sára élete egyre inkább beszűkült, mivel aprólékosan megtervezte napjait, hogy elkerülje a kiváltó okokat, ami az agorafóbia kialakulása felé sodorta.

A gének és a szorongás a pánik alapja lehet

A genetikai hajlam nyilvánvalóvá vált, amikor Sára felfedezte, hogy a családjában előfordultak szorongásos zavarok. Neurobiológiai tényezők is közrejátszottak, mivel agyának félelmi áramkörei érzékennyé váltak a stresszorokra. A gyermekkori traumái és egy nemrégiben bekövetkezett szakítás tovább fokozta az átélt stresszhatásokat, és felerősítette a pánikbetegségre való érzékenységét.

Segítséget keresve Sára kognitív-viselkedésterápián vett részt. A terapeuta azon dolgozott, hogy gondolkodási mintáit átstrukturálja, és fokozatosan kitegye őt a félelmetes helyzeteknek. A neurokémiai egyensúlyhiány kezelésére gyógyszeres kezelést, konkrétan SSRI-t írtak fel. A terápia és a gyógyszeres kezelés lassan kezdte meghozni a gyümölcsét, és a pánikrohamok gyakorisága és súlyossága csökkent.

Ahogy Sára előrehaladt a terápiában, rátalált a Fókuszált Pánikmegoldás komplex módszerére, mely teljesen felváltotta a pszichológusi terápiát, és a gyógyszer szedését, és már sokkal nagyobb önbizalommal dolgozott a fel-felbukkanó pánikrohamok kezdetével. Idővel Sára visszanyerte az irányítást az élete felett, visszatért a társadalmi és munkahelyi életbe, és lebontotta a pánikbetegséget kiváltó helyzeteket és mintákat.

Ez az eset kiemeli a genetikai, neurobiológiai és környezeti tényezők bonyolult kölcsönhatását a pánikrohamok pánikbetegséggé alakulása során. A terápiát és a gyógyszeres kezelést kombináló beavatkozás kulcsfontosságú volt Sára gyógyulásában. Eltérő, de frappáns módszertanra bukkant a Fókuszált Pánikmegoldás rendszerével, amely teljes mértékben felváltotta és megreformálta a pánikhoz való hozzáállását, és önbizalommal kezdett a jövő elé nézni. A Sára esete rávilágít a korai jelek felismerésének és kezelésének fontosságára, hogy megelőzhetjük a pánikbetegségnek az egyén életére gyakorolt legyengítő hatását, és a szövődmények kialakulását.

 

Kökény Tibor írása a Fókuszált Pánikmegoldás oldalon a pánikrohamok kialakulásának modelljéről. focusedpanicsolution.com
Kökény Tibor pszichológus, a Jóga a mindennapi életben® rendszer oktatója. Több sportolói referenciája van Olimpiai és Európa-bajnokokkal, magyar bajnokokkal, Huszti Kata Exatlon győztessel, és még sorolhatnánk. A sport mellett specialitása a pánikrohamok, bizonyos személyiségzavarok (borderlinenárcisztikus), a kiégés (burnout) kezelése. Youtube video gyűjteménye támogatást ad mind a pánik, mind egyéb problémák megértéséhez.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük