Blog, Fókuszált Pánikmegoldás, Pánikbetegség, Pánikroham, Pánikroham kezelése, Pánikroham okai, Uncategorized

Pánik és fizikai fitnesz

fitnesz és pánik fókuszált pánikmegoldás

Pánik és fizikai fitnesz – új csodafegyver a lehetőségek között?!

A pánikrohamokat és a pánikbetegséget régóta elsősorban mentális egészségügyi állapotokként értelmezik, amelyeket a félelem és a fiziológiai izgalom intenzív időszakai jellemeznek. A feltörekvő kutatások azonban azt sugallják, hogy a pánikbetegségben szenvedő személyek testük működésében is tapasztalhatnak rendellenességeket vagy elégtelenségeket, különösen a szív- és keringési rendszert és egyensúlyi rendszereket érintően. Ennek eredményeképpen a fizikai fittségük, amelyet a fizikai jólét azon állapotaként határoznak meg, amely lehetővé teszi az optimális teljesítményt a rutinszerű tevékenységek során, finoman szólva is sérülhet.

A pánikbetegség hagyományos kezelése elsősorban a pszichoterápiára és a gyógyszeres kezelésre összpontosít. Bár ezek a megközelítések hatékonyak lehetnek a tünetek kezelésében, gyakran figyelmen kívül hagyják a fizikai fittség kezelésének lehetséges indirekt előnyeit. A fitneszintervenciók beépítése a pánikbetegség kezelésébe holisztikus megközelítést kínál, amely mind a mentális, mind a fizikai egészséggel foglalkozik.

Fittség és pánik: más irány

A fizikai fittség javítása jelentős előnyökkel járhat a pánikbetegségben szenvedő egyének számára. A rendszeres testmozgás bizonyítottan csökkenti a szorongás szintjét, javítja a hangulatot és fokozza az általános jólétet. Emellett a testmozgás elősegíti a szív- és érrendszeri egészséget, javítja a légzésfunkciókat, valamint az egyensúlyt és a koordinációt – olyan területeket, amelyek a pánikbetegségben szenvedő egyéneknél veszélyeztetettek lehetnek.

Az olyan tudományos mérések, mint a szív- és légzési rendszer terheléses vizsgálat (CPET), felmérhetik a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi funkciókat, értékes betekintést nyújtva az egyén fittségi szintjébe és a potenciálisan fejleszthető területekbe. Az otthoni mérések, mint például a pulzusszám ellenőrzése a testmozgás során és az egyensúlyi állapot felmérése, szintén értékes információkat nyújthatnak a fejlődés és a fitneszintézkedések betartásának nyomon követéséhez.

A fitnesz beépítése a pánikbetegség kezelésébe személyre szabott megközelítést igényel, amely figyelembe veszi az egyén jelenlegi fitneszszintjét, preferenciáit és esetleges fizikai korlátait. Az edzésprogramok tartalmazhatnak aerob edzés, erőnléti edzés és egyensúlygyakorlatok kombinációját az egyén igényeihez és céljaihoz igazítva. Emellett a tudatosságon alapuló gyakorlatok, például a tradicionális Jóga a mindennapi életben rendszer vagy a tai chi kiegészíthetik a fizikai aktivitást a relaxáció és a stresszcsökkentés elősegítésével.

A fizikai fittség lehetséges szerepének felismerése a pánikbetegség kezelésében új kezelési megközelítés. A mentális és a fizikai egészségi komponensek kezelésével a pánikbetegségben szenvedő egyének átfogó jólétet és jobb életminőséget érhetnek el. A fitnesz integrálása a pánikbetegség kezelésébe ígéretes lehetőségeket kínál az eredmények optimalizálására és a hosszú távú felépülés elősegítésére.

 

Kökény Tibor írása a Fókuszált Pánikmegoldás oldalon a pánikrohamok alternativ kezelési lehetőségeiről. focusedpanicsolution.com
Kökény Tibor pszichológus, a Jóga a mindennapi életben® rendszer senior oktatója. Sportolói referenciái többek közt Olimpiai és Európa-bajnokokkal, magyar bajnokokkal, Huszti Kata Exatlon győztessel vannak. A sport mellett specialitása a pánikrohamok, bizonyos személyiségzavarok (borderline, nárcisztikus), a kiégés (burnout) kezelése. Youtube video gyűjteménye támogatást ad mind a pánik, mind egyéb problémák megértéséhez.

Hivatkozások e cikkhez:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5843823/

https://content.iospress.com/articles/restorative-neurology-and-neuroscience/rnn139011

https://www.frontiersin.org/journals/neuroscience/articles/10.3389/fnins.2018.00785/full

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük