Blog, Fókuszált Pánikmegoldás, Pánikbetegség, Pánikroham, Pánikroham megoldása, Pánikroham okai, Uncategorized

Pánikroham állatoknál?!

Pánikroham állatoknál?!

Pánikrohamok háziasított állatoknál: a kutyák is megtapasztalhatják?

 

A háziasított állatok, különösen a kutyák, családunk szerves tagjaivá váltak, osztoznak otthonunkban és életünkben. Ahogyan az emberek is az érzelmek széles skáláját élik át, természetes, hogy felmerül a kérdés, vajon szeretett kutyatársaink is szenvedhetnek-e pánikrohamban. Bár a kutyák pánikrohamának végleges diagnosztizálása kihívást jelent, mivel nem képesek verbálisan kommunikálni, vannak bizonyítékok arra, hogy az emberi pánikrohamokhoz hasonló intenzív félelem és szorongás epizódjait élhetik át.

 

A pánikrohamok jelei embernél és kutyáknál

A pánikrohamot a hirtelen fellépő és elsöprő erejű, szélsőséges szorongás és félelem jellemzi. Embereknél ezek az epizódok gyakran fizikai tünetekkel, például szapora szívveréssel, légszomjjal, remegéssel és a közelgő végzet érzésével járnak. Hasonlóképpen a kutyák is mutathatnak különböző viselkedési formákat, amelyek a pánikrohamokkal járó érzelmi zűrzavart tükrözik. Ilyen viselkedés és reakció lehet a túlzott lihegés, a remegés, a nyugtalanság, a nyüszítés, sőt, akár olyan pusztító viselkedés is, mint a túlzott ásás vagy rágás.

Számos tényező válthat ki pánikszerű reakciókat a kutyákban, például hangos zajok, szeparációs szorongás, ismeretlen környezet vagy traumatikus élmények. Például egy hangos mennydörgéssel és fényes villámlással járó zivatar egyes kutyákat pánikrohamra emlékeztető, intenzív félelemmel teli állapotba hozhat. Az ilyen kiváltó okok rövid ideig tartó, de intenzív érzelmi szorongáshoz vezethetnek a kutyáknál.

 

Stressz, szorongás, pánik

Lényeges felismerni, hogy bár a kutyák pánikrohamra utaló viselkedést tanúsíthatnak, nem rendelkeznek olyan kognitív képességgel, hogy olyan összetett gondolatokat és érzelmeket éljenek át, mint az emberek egy valódi pánikroham során. A stresszorokra adott reakcióik azonban igen súlyosak és nyomasztóak lehetnek mind a kutya, mind a gazdája számára.

A kutyák pánikszerű reakcióinak megértése és kezelése létfontosságú. Ajánlott állatorvossal vagy állatviselkedés-szakértővel konzultálni, ha azt gyanítjuk, hogy kutyánk gyakori és súlyos szorongásos vagy pánikszerű epizódokat él át. Ők segíthetnek azonosítani a kiváltó okokat, és stratégiákat dolgozhatnak ki kedvencünk szorongásának kezelésére és enyhítésére.

 

Prevenció

A megelőző intézkedések és a megküzdési mechanizmusok szintén hasznosak lehetnek a kutyák pánikszerű reakcióinak minimalizálásában. Ez magában foglalhatja egy biztonságos, megnyugtató hely kialakítását a zivatarok idején, pozitív megerősítő tréninget a szeparációs szorongás kezelésére, vagy a kutya fokozatos érzéketlenné tételét a félelmetes ingerekkel szemben expozíciós terápia segítségével. Mindezek az embereknél is működő módszerek, melyek az idegrendszert tanítják újra.

Pozitív kilátások

Bár nehéz véglegesen megállapítani, hogy a kutyák emberi értelemben valódi pánikrohamot élnek-e át, számos bizonyíték utal arra, hogy különböző stresszorok által kiváltott intenzív félelem és szorongás epizódjait élhetik át. Ezeknek a jeleknek a felismerése és a megfelelő lépések megtétele a kezelésükre kulcsfontosságú kutyatársaink érzelmi jólétének biztosításához. Ahogyan a pánikrohamban szenvedő embernek is segítséget kérnénk, ugyanezt kell tennünk szeretett háziállatainkkal is, akik társaink a mindennapokban. Így megadjuk nekik a szükséges gondoskodást és támogatást ahhoz, hogy boldog és szorongásmentes életet élhessenek.

Husky a mindennapokban

 

Kökény Tibor írása a Fókuszált Pánikmegoldás oldalon. focusedpanicsolution.com
Kökény Tibor pszichológus, a Jóga a mindennapi életben rendszer oktatója. Több sportolói referenciája van Olimpiai és Európa-bajnokokkal, magyar bajnokokkal, Huszti Kata Exatlon győztessel, és még sorolhatnánk. A sport mellett specialitása a pánikrohamok, bizonyos személyiségzavarok (borderline, nárcisztikus), a kiégés (burnout) kezelése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük