Blog, Pánikbetegség, Pánikroham, Pánikroham kezelése, Pánikroham megoldása, Pánikroham okai, Uncategorized

Pánikroham profi sportolók körében

Pánikrohamok és mentális problémák profi sportolók körében

A rejtett küzdelem leleplezése

 

A profi futballistákat fizikai teljesítményükért és mentális keménységükért ünneplik, de a reflektorfény alatt egy alattomos probléma sújtja a sportágat. A pánikrohamokról van szó. Ez a cikk néhány magasan jegyzett amerikai futballista személyes küzdelmét tárja fel, és olyan statisztikákat mutat be, amelyek feltárják ennek a ki nem mondott válságnak a mértékét. De itt hivatkozhatunk arra a magyar összefoglaló írásra, amely a profi kézilabdázók kiégés miatt történő sportkarrier abbahagyását taglalja.

A pályán adrenalinpumpáló, félelmetes pillanatok ellenére a pályán kívül sok játékosnak egy teljesen másfajta harccal kell szembenéznie – a pánikrohamok fenyegetésével. Ezek a sportolók, akiket a szurkolók szuperhősöknek tekintenek, a szorongás, a félelem és a fizikai tünetek intenzív epizódjaival is küzdenek, amelyek bénítóak lehetnek. Az amerikai foci legismertebb nevei közül néhányan nyilvánosan megosztották a pánikrohamokkal kapcsolatos tapasztalataikat, fényt derítve a rejtett zavarokra. Vegyük például Kevin Love-ot, az NBA kosaras szupersztárját, aki nyíltan beszélt pánikrohamairól és mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmeiről. Bár nem hivatásos futballista, története aláhúzza a probléma egyetemességét az élsportban. Love őszinte beismerése, hogy még a világklasszis sportolók is küzdenek ilyen problémákkal, megkérdőjelezi az uralkodó stigmát. A kosaras Love nemrégiben félmillió dollárt adományozott az egyik egyetem pszichológiai tanszékének, mely mutatja, hogy mennyire fontosnak tartja ezt a küzdelmet.

Kevin Love leaving Cleveland, possibly heading to Miami - Eurohoops

Egy futballista, aki bátran megosztotta élete lelki küzdelmeit, Brandon Marshall, egy korábbi NFL wide receiver. Marshall felfedte a borderline személyiségzavarral és pánikrohamokkal folytatott küzdelmeit, és a sportban a mentális egészség szószólójává vált. Erőfeszítései fontos beszélgetéseket ösztönöztek a futballközösségen belül. Ahhoz, hogy megértsük a pánikrohamok mértékét a profi futballisták körében, a statisztikákhoz kell fordulnunk.

Brandon Marshall Hopes Jets Will Be His Final Stop - The New York Times

A Nemzeti Atlétikai Edzők Szövetségének tanulmánya szerint körülbelül minden harmadik NCAA-sportoló szorongást és pánikrohamot él át. Ez jelentős megállapítás, mivel rávilágít a probléma elterjedtségére még az egyetemi szintű ranglétrán is, ahol a játékosok a profi ligákba igyekeznek eljutni. Továbbá a National Football League Játékosok Szövetsége (NFLPA) 2019-ben felmérést végzett, amelyből kiderült, hogy az NFL-játékosok 63%-a jobban aggódik a mentális egészsége miatt, mint a fizikai sérülések miatt. Ez a statisztika hangsúlyozza, hogy sürgősen foglalkozni kell a profi futballisták mentális egészségügyi kihívásaival. Egy másik aggasztó felfedezés ebből a felmérésből az volt, hogy a játékosok kevesebb mint 50%-a érezte magát kényelmesen, ha mentális egészségügyi támogatást keresett. Ez jól mutatja, hogy a sportban a mentális egészséget átható megbélyegzés jellemzi, és hogy a futball világában kulturális változásra van szükség.

NEW ENGLAND PATRIOTS Football Helmet (1982-1989) | eBay

A pánikrohamok tehát a profi amerikai focisták körében mélyen gyökerező probléma, amely mielőbbi figyelmet érdemel és lépések megtételére sarkall. Az olyan magasan jegyzett sportolók, mint Kevin Love és Brandon Marshall megmutatták, hogy a sebezhetőség az erő forrása lehet, és létfontosságú beszélgetéseket indítottak el. Az NCAA és az NFLPA statisztikái rávilágítanak a probléma nagyságára és a mentális egészségügyi források és támogatás biztosításának sürgősségére a futballközösségen belül. Miközben arra törekszünk, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos vitákat ne tabuként kezeljük, a profi labdarúgásnak proaktív szerepet kell vállalnia játékosai jólétének biztosításában, a pályán, és azon kívül is.

 

Kökény Tibor írása a Fókuszált Pánikmegoldás oldalon. focusedpanicsolution.com
Kökény Tibor pszichológus, a Jóga a mindennapi életben rendszer oktatója. Több sportolói referenciája van Olimpiai és Európa-bajnokokkal, magyar bajnokokkal, Huszti Kata Exatlon győztessel, és még sorolhatnánk. A sport mellett specialitása a pánikrohamok, bizonyos személyiségzavarok (borderline, nárcisztikus), a kiégés (burnout) kezelése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük