Blog, Pánikroham, Pánikroham megoldása, Pánikroham okai, Uncategorized

A dohányzás és a pánik kapcsolatáról szóló tudományos cikk összefoglalása

A dohányzás és a pánik kapcsolatáról szóló tudományos cikk összefoglalása – a téma szakirodalmi összefoglalója

Cím: Smoking and Panic Attacks, Panic Disorder, and Agoraphobia: A Review of the Empirical Literature

Zvolensky, Matthew T. Feldner, Ellen W. Leen-Feldner, Alison C. McLeish.

Közzétéve: Clinical Psychology Review. Volume 25, Issue 6, September 2005, Pages 761-789

A cikk összefoglalása:

A „Dohányzás és pánikrohamok, pánikbetegség és agorafóbia: az empirikus irodalom áttekintése” című cikk a dohányzás és a különböző szorongásos zavarok, mint például a pánikrohamok, pánikbetegség és agorafóbia közötti kapcsolat mélyreható elemzését tartalmazza. Az áttekintés több empirikus vizsgálat eredményeit foglalja össze, hogy feltárja a dohányzás és az említett szorongásos zavarok közötti összefüggést.

A cikk a dohányzás gyakoriságának kiemelésével kezdődik a szorongásos zavarokban szenvedő egyének körében, különös tekintettel a pánikrohamokra, a pánikbetegségre és az agorafóbiára. Kifejti, hogy bár a dohányzási arányok az elmúlt években csökkentek, a szorongásos zavarokban szenvedő egyének továbbra is magasabb arányban dohányoznak, mint az általános népesség. Az áttekintés hangsúlyozza ennek az összefüggésnek a megértésének fontosságát, mivel a dohányzás potenciálisan káros hatással lehet a szorongásos tünetegyüttesre és a kezelés eredményeire.

Az empirikus irodalmi áttekintés a dohányzás különböző aspektusait és annak a pánikrohamokra, pánikbetegségre és agorafóbiára gyakorolt hatását vizsgálja. Feltárja a dohányzás és az említett szorongásos zavarok közötti kétirányú kapcsolatot alátámasztó bizonyítékokat. Egyrészt a dohányzás kockázati tényezőként hathat a pánikrohamok és a pánikbetegség kialakulására és fenntartására. A kutatások szerint a dohányzás növelheti a pánikrohamok átélésének valószínűségét, és hozzájárulhat a pánikbetegség tüneteinek fennmaradásához és súlyosságához. A nikotin, a cigaretta elsődleges függőséget okozó összetevője, feltehetően modulálja a szorongást és a félelemreakciókat szabályozó agyi rendszereket.

Másrészt az áttekintés tárgyalja azokat a bizonyítékokat is, amelyek arra utalnak, hogy a pánikrohamok és a pánikbetegség növelheti a dohányzás megkezdésének és fenntartásának kockázatát. A pánikbetegségben szenvedő egyének a dohányzást megküzdési mechanizmusként használhatják a szorongásos tünetek enyhítésére vagy a negatív érzelmek szabályozására. Az áttekintés kiemeli, hogy a dohányzás korai életkorban történő elkezdése összefüggésbe hozható a pánikbetegség későbbi életkorban történő kialakulásának fokozott kockázatával.

A cikk kitér továbbá a dohányzás és az agorafóbia közötti kapcsolatra. Az agorafóbia, amelyet a pánikrohamot kiváltó helyzetektől vagy helyektől való félelem jellemez, gyakran együtt jár a pánikbetegséggel. Az áttekintés olyan tanulmányokat mutat be, amelyek bizonyítják, hogy a dohányzás gyakoribb az agorafóbiában szenvedő egyének körében, és hogy a dohányzási magatartás összefügghet az agorafóbia tüneteinek súlyosságával.

Az áttekintés a meglévő empirikus szakirodalmat konszolidálja, hogy megvilágítsa a dohányzás és a pánikrohamok, a pánikbetegség és az agorafóbia közötti összetett kapcsolatot. Rávilágít ennek az összefüggésnek a kétirányú jellegére, mivel a dohányzás a szorongásos zavarok kialakulásának kockázati tényezőjeként és e zavarok következményeként is működik. Az eredmények kiemelik, hogy további kutatásokra és klinikai beavatkozásokra van szükség, amelyek a dohányzásról való leszokást célozzák meg a szorongásos zavarokban szenvedő egyének körében, végső soron a kezelési eredmények javítása és e társbetegségek terhének csökkentése érdekében.

Főoldal

Angolul az összefoglaló: https://www.tumblr.com/tiborperformancebooster/722462268410986496/summary-of-the-scientific-article-of-the?source=share

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük