Blog

Hírességek és légzőgyakorlatok

Oprah Winfreynek saját privát légzésfejlesztő edzője is van. Elmagyarázta: „Annyi táplálékkiegészítőt és annyi aromaterápiát alkalmazhatsz, amennyit csak akarsz, de ha nem lélegzel jól, nem jutsz el a megoldáshoz.” Az edzője így folytatja: „Hajlamosak vagyunk a mellkasunkból lélegezni, ami csak a tüdőnk legfelső részéhez biztosít hozzáférést. A hasunkból kellene lélegeznünk – ezt teszik az állatok és a csecsemők is nyugalmi állapotban. A sekélyes légzés azt üzeni a testnek, hogy harc vagy menekülés üzemmódban vagyunk, készen állunk arra, hogy elmeneküljünk egy ragadozó elől; a hasi légzés azt üzeni, hogy minden rendben van, így szabadon pihenhetünk és emészthetünk. Ezért a mély légzés elengedhetetlen az igazi relaxációhoz.” Kipróbálhatod a légzéstechnikát, amelyet az oprah.com „a természet váliumaként” emleget.

Beyoncé

„Miután nehéz terhességem volt, egy évig az egészségemre koncentráltam. Utánanéztem a homeopátiás gyógyszerekkel kapcsolatos információknak.” mondta Beyoncé. „Nem teszek csak úgy bármilyen receptet a szervezetembe. Fontos a táplálkozásom, és olyan eszközöket használok, mint az akupunktúra, a meditáció, a vizualizáció és a légzőgyakorlatok”

Selena Gomez

Selena Gomez énekesnő mindig is nyíltan beszélt saját depresszióval és szorongással kapcsolatos küzdelmeiről, és egy IGTV-videóban megosztotta a negatív stresszorok kezelésének technikáit légzéssel és meditációval. 

 

A világklasszis teniszező Novak Djoković elárulta, hogy a meditáció milyen kulcsszerepet játszik abban, hogy a pályán és azon kívül is rendkívül erős mentálisan. Djokovic közismert arról, hogy a legnagyobb pillanatokban talán a legkeményebb játékos, akit a tenisz valaha látott, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint amikor megnyerte Wimbledont annak ellenére, hogy Roger Federernek két meccslabdája volt ellene a döntőben.

Amikor az ATP-rivális Fabio Fognini egy webchatben arról kérdezte, mi segít neki abban, hogy az ilyen pillanatokban szükséges nyugalmat és magabiztosságot összeszedje, Djokovic mindent elárult.

„A légzőgyakorlatok sokkal hasznosabbak, mint azt az emberek gondolnák” – magyarázta Djokovic. „A megfelelő légzésritmus a kulcsa annak, hogy megértsük és javítsuk saját mentális, fizikai és érzelmi állapotunkat. Én akkor csinálom, amikor nyugalomra van szükségem, vagy ébredés után, hogy dinamikusabb energiám legyen.”

Risztov Éva olimpiai bajnok a 2012-es győzelme előtti szezonban az edzéseit jóga- és légzőgyakorlatokkal egészítette ki. Ahogy elsajátította a légzéstechnikákat, többször meglepte az edzőjét a teljesítményével, például a tesztként alkalmazott víz alatti úszásban.

Huszti Kata, az 1. Magyar Exatlon győztese a trópusi versenyre többek között légzőgyakorlatokkal is készült. 

A légzés segített Ray Daliónak abban, hogy a pénzét és a hedge fundja vagyonát szinte mindig egyre magasabb szintre tornássza. A világ legnagyobb fedezeti alapja, a Bridgewater Associates alapítója és vezetője, akinek nettó vagyona közel 20 milliárd dollár, évek óta gyakorolja a transzcendentális meditációt is. Ezek tették lehetővé, hogy Dalio felépüljön egy katasztrofális pénzügyi összeomlásból, és újra a csúcsra tornássza magát a pénzügyi világban.

Ne felejtsük ki Háfra Noémit, aki válogatott kézilabdázó, és edzései mellett mentális technikákat is használ a felkészülése során. Háfra Noni személyes történetében azonban felbukkant a pánikroham is, egy nagyon fáradt periódusa során, de a pszichológusa segítségével elsajátította a Fókuszált Pánikmegoldás technikáit a rohamok sikeres kezeléséhez. Igy nagyon gyorsan képes volt visszatérni az élsport sokszor végletesen megterhelő világába, és sikeresen vette a további akadályokat.