Blog, Fókuszált Pánikmegoldás, Pánikbetegség, Pánikroham, Pánikroham kezelése, Pánikroham megoldása, Pánikroham okai, Regeneráció, Uncategorized

Regeneráció – pánikra is

Néhány ötlet, melyet nem csak karácsonykor alkalmazhatunk a gyakorlatban, hanem bármely fárasztó, kimerítő időszakot követően is.

Életadó Vitalitás!

A regeneráció a testünk, energiarendszerünk, mentális működésünk, sorsunk lüktetésének egyik fázisa. A regenerációval töltjük fel azokat az elhasznált energiákat, és kiürült testi-lelki tartályokat, melyek a mindennapok stressz állapotokkal tűzdelt aktivitása során kiürülnek. Sok elhasznált nyomelem, vitamin, antioxidáns, stb. hiányzik a testből egy megterhelőbb időszakot követően, legyen ez egyetemi vizsgaidőszak, kiélezett projektmunka, vagy hosszabban fennálló családi rossz hangulat. Ami a hiányok mellett fellép, azt pedig összeszedtük az megterhelő időszak során: kisebb-nagyobb gyulladások a testben, eltolódott bélflóra (diszbiózis), felszaporodó anyagcseretermékek, köztük a tejsav.

A problémák alá temetve

Egyszerű, de jól követhető kis program segíthet gyorsabban helyre billenteni az erőltetett menet végén az egyensúlyt. És ehhez még vizsgaidőszak lezárását „megkoronázó” parti sem szükséges. Mindazoknak ajánlott, akik tudatosan és gyorsabban szeretnének felállni egy nehezebb időszak után. Különösen, hogy egy 20-as, 30-as éveiben lévő test és energiarendszer alapvetően gyorsan képes regenerálódni, míg a 45-50 év fölött a test már külön támogatást, és tudatos lépéseket igényel. Egyszer egy 30 éves páciens depresszióval érkezett a pszichiátriai járóbeteg kezelésre, ahol dolgoztam. Elmondta, hogy volt már depressziós, amikor 3 hónapot feküdt az ágyában, és csak alapvető dolgok miatt kelt fel. De a 3. hónap végén arra gondolt, hogy ez nem lehet így örökké, és tett egy próbát: felkelt, és elment dolgozni. És lám, mintha ott folytatta volna, mint 3-4 hónappal előtte! Vagyis a test megrázta magát, és mint egy megtolt autó, ha beindul, képes tovább futni, és még az akkumulátor is feltöltődik menet közben. De ugyanezt a trükköt nem volt képes 30 évesen megismételni, és benne ragadt az újra rátörő depresszióban. A tanulság annyi, hogy egy 20 éves környéki test sokkal több tartalékkal és jobb anyagcserével, vagyis jobb regenerációs készséggel rendelkezik, mint egy 30 vagy 40 éves, vagy még idősebb szervezet.

A kis program tehát a következő.

  • 5-10 napra hagyjuk abba a képernyők bámulását.
  • Igyunk elég vizet, gyógyteát.
  • Kerüljük az aktivációt fokozó szereket: koffein, taurin, csípős és túl fűszeres ételek. Valamint kerüljük a hideg italok vagy ételek fogyasztását.
  • Szedjünk nagyobb dózisban vitaminokat (C-vitamin és B komplex alapvető, nagyobb dózis D3 + K2 ajánlott), nyomelemeket, antioxidánsokat, és még amire nekünk szükségünk lehet.
  • Kerüljük a „nagy zabálást”, különösen a gyorséttermi kaját és a cukortól csöpögő ételeket.
  • Napi 2-szer tudatosan végzett légzőgyakorlat (legalább 15-30 perc mindegyik)
  • Napi séta, vagy kocogás. (Lehet kellemes úszás vagy kerékpározás is.) 10-60 perc, a terhelhetőség és az időnk függvényében.
  • Meditatív gyakorlat, mantra ismétlés, ima. (Jó, ha megvan legalább 1 óra.)
  • Relaxáció, jóga nidra (tudatos alvás). Ajánlott 1-2-szer naponta, és 20-30 perc minimum.

Neti, avagy orrüreg öblítés

Mindezeket meg lehet toldani a kocogás utáni nyújtással, vagy bármikor a nap során. Akár gyógytornával, tai chi-vel, jóga ászanákkal. Ha esetleg sós langyos vízzel (neti) még az orrunkat is átmossuk, kiöblítjük, az már tényleg „hab a tortán”. Sok részletes leírású technika megtalálható akár online is a Jóga a mindennapi életben® rendszer könyvben online is.

A kis program remek lehetőség a kibillent idegrendszer, és a riasztás és készenlét ördögi körébe került test megnyugtatására és feltöltésére pánikrohammal küzdők számára is. Amíg a pánik hiánya elől menekülünk, addig csak túlélésre rendezkedünk be, és nem lehet minőségibb, boldogabb életünk. A pánikrohamok egyik ellenszere a megelőzés, a prevenció, melyet a magasabb energiaszint biztosít.

 

Jó regenerációt, kellemes megnyugvást és töltődést!

 

 

Kökény Tibor írása a Fókuszált Pánikmegoldás oldalon a regeneráció és a pánikrohamok kapcsolatáról. focusedpanicsolution.com
Kökény Tibor pszichológus, a Jóga a mindennapi életben® rendszer oktatója. Több sportolói referenciája van Olimpiai és Európa-bajnokokkal, magyar bajnokokkal, Huszti Kata Exatlon győztessel, és még sorolhatnánk. A sport mellett specialitása a pánikrohamok, bizonyos személyiségzavarok (borderline, nárcisztikus), a kiégés (burnout) kezelése. Youtube video gyűjteménye támogatást ad mind a pánik, mind egyéb problémák megértéséhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük